Josef Trojan jako Hamlet

Novou sezónu u Bezručů zahájí 22. září Shakespearova nejslavnější tragédie Hamlet.

Kralevic dánský se ocitá ve světě morálního rozkladu. Duch zemřelého otce vyzývá Hamleta, aby pomstil královraždu. Dokonce mu odkryje i jméno vraha. Je možné tomuhle zjevení věřit? Jak jednat ve světě, který je zkorumpovaný až do morku kostí? A jak jednat a neposkvrnit se jeho špínou? A je to vůbec možné? Existenciální křik nepochopeného člověka jako výchozí bod tvůrčího zkoumání, které odráží současnou generaci a její místo ve společnosti.

Hamlet se do Divadla Petra Bezruče vrátí po 24 letech, tentokrát optikou dnešní společnosti. Režie a výrazné autorské úpravy se ujme slovenský režisér Dodo Gombár

„Vždycky jsem byl přesvědčený, že je Hamletkrásný text, který volá po aktuálním výkladu a nenechává člověka lhostejným. Ale až postupem času jsem si uvědomil, že je to jeden z mála textů, ke kterému se můžete vracet pravidelně a rozklíčovávat nanovo jeho šifry. Ta hra mě skutečně nepřestává fascinovat,“ uvádí.

Titulní roli ztvární Josef Trojan.

Půjde zatím o jeho nejvýraznější divadelní roli vůbec: „Každý v sobě máme Hamleta. Někdo víc, někdo míň. Někdo o něm ví a někoho teprve překvapí, až se ozve. Je důležité mít v sobě Hamleta, ale ještě důležitější je ho umět držet na uzdě,“ dodává herec.

(sd, Foto: Zkouška inscenace Hamlet u Bezručů / foto Jiří Zerzoň)

Příbuzné články