Těrlicko ožije filmovým festivalem: Cielaf startuje už za týden!

Absolutní novinky českého stříbrného plátna i polské filmy, které se do české distribuce ani nedostanou. Těrlicko láka na začátku září (od 7. do 10. 9.) na 3. ročník česko-polského filmového festivalu Cielaf, tedy Těrlické filmové léto. Součástí programu jsou i besedy s filmaři, regionální design zóna, výstavy i taneční party přímo před kinem Svoboda.

Filmové festivaly nejsou jen doménou velkých měst jako Karlovy Vary nebo Uherské Hradiště. Také obec Těrlicko má letitou filmovou tradici, kterou parta místních po letech obnovila. „Byl to vlastně takový covidový nápad. Část z nás zrovna připravovala festival Kino na hranici v nedalekém Českém Těšíně, když přišla další omezení. Proto jsme se rozhodli program přesunout do menšího kina v Těrlicku,“ přiblížila vznik festivalu jeho šéfka Ela Štěrba Molenda s tím, že Cielaf ihned získal velkou oblibu nejen Těrličanů, ale lidí z širšího okolí. Letošní filmy pak organizátoři vybírali právě na festivalu ve Varech nebo Těšíně. „Letos uvedeme české filmy, kterou jsou z velké části předpremiéry jako Brutální vedro, Bod obnovy nebo Němá tajemství. Z polské distribuce jsme pak získali snímky Tonia a Íá, které jsou samozřejmě s českými titulky,“ doplnila Štěrba Molenda. Festival zpestří také začátek školního roku dětem z místních polských i českých škol, které společně vyrazí ve čtvrtek a pátek dopoledne na vybrané promítání.

Besedy, výstavy i regionální pivko a stylová design zóna

Ke každému festivalu patří bohatý doprovodný program. Také Cielaf připravil spoustu aktivit, které doplní samotné promítání. Filmy bude uvádět dramaturg Martin Novosad a vždy po promítání budou moci diváci sdílet své emoce s vybranými tvůrci. Do Těrlicka tak přijede třeba producent filmu Přišla v noci Pavel Vácha. Oblíbené jsou také besedy s Magdou Miśka- Jackowskou. „Loni nám někteří diváci dokonce říkali, že si vybírají vyloženě filmy, které bude Magda komentovat. Má vlastní filmový podcast a neskutečný přehled, kterým dokáže diváky naprosto strhnout a jsme tak rádi, že do Těrtlicka přijede i letos,“ řekla Ela Šterba Molenda. Během čtyř dnů nabídne Těrlický filmový festival celkem 15 filmů. V kině Svoboda proběhnou ale také výstavy, před kinem pak diskotéka i design zóna. „Snažíme se podpořit hlavně místní tvůrce, proto vybíráme přímo těrlické značky. V design zóně tak najdete třeba svíčky, spodní prádlo z bio bavlny, bižutérii nebo autorskou kolekci oblečení z místní rodinné dílny,“ dodala šéfka festivalu. Celý program pak doplní také jazzový koncert a Dj. Samozřejmostí je také food zóna, včetně stánku nedalekého Albrechtického pivovaru.

Vstupenky lze zakoupit již nyní v předprodeji na GoOut.cz nebo přímo před každým promítáním v pokladně kina Svoboda za 80, respektive 100 Kč. K dispozici je také akreditace na celý festival za 600 Kč. Info na: www.cielaf.cz .

(sd, Zdroj: TZ Cielaf - Těrlické filmové léto)

Příbuzné články