Za portréty z New Yorku do Poruby

Galerie Dukla na Hlavní třídě v Ostravě - Porubě vystavuje tvorbu v New Yorku žijící fotografky Marie Tomanové. Výstava nazvaná As We Are se věnuje naději, svobodě a pocitu individuality.

Tato témata, na která klade dlouhodobě důraz a jsou pro její tvorbu typická, propoje sérii portrétních fotografií z projektu New York New York z roku 2021, které v pasáži galerie vystavuje. Rodačka z Mikulova aktuálně patří mezi nejúspěšnější fotografy dnešní doby, spolupracuje s velkými módními domy a řadou světoznámých magazínů.

Na stránkách galerie se lze také dočíst: „V portrétní tvorbě Marie Tomanové je zcela zásadní myšlenkou empatické propojení mezi dílem a divákem – možnost identifikovat se s jiným člověkem a načerpat z tohoto spojení sílu. Je to inkluzivní proces, který lidem umožňuje najít se v díle, a hraje podstatnou roli v důležitosti, kterou Tomanová přisuzuje individualitě a svobodě. Být svobodným, být sám sebou, inspiruje a podporuje i ostatní v hledání své cesty a naplňování svých snů. Znamená to cítit se dobře ve vlastní kůži, ve vlastní identitě, ať je jakákoliv. Portréty Tomanové nás ujišťují a zdůrazňují, že být sami sebou je v pořádku – bez ohledu na to, kým jsme nebo kým chceme být. V pocitu individuality spočívá také jistá naděje, která je v práci Tomanové dalším silným prvkem, na nějž upozornil kurátor Šimon Kříž a kolem něhož je strukturována výstava v Galerii Dukla, s díly převážně vybranými z projektu New York New York z roku 2021.“

Marie Tomanová vyrůstala v jihomoravském městě Mikulov. Po získání magisterského titulu v oboru malířství odjela do Spojených států. Klíčovými tématy její tvorby se staly přesun, identita, gender a paměť. Tomanová měla samostatné výstavy po celém světě, mimo jiné v New Yorku, Praze, Tokiu a Paříži; její práce byly vystaveny v Berlíně na bienále Evropský měsíc fotografie 2020 a na Rencontres d'Arles v rámci Louis Roederer Discovery Award 2021 (Arles, Francie). Na Rencontres d'Arles byla vybrána k cestě na Mezinárodní fotografický festival Jimei x Arles v čínském Xiamenu v roce 2021. V současné době připravuje několik výstav, které budou souviset s vydáním celovečerního dokumentu HBO o její umělecké dráze Svět mezi námi (2024).

Výstava bude k vidění až do 12. listopadu 2023.

(hav)

Příbuzné články