Studenti se mohou stát dramatiky pro jednu divadelní noc

Oblíbená Noc divadel, která se letos uskuteční v sobotu 18. listopadu 2023, se pomaličku začíná chystat také v ostravském Divadle Petra Bezruče. Aktuálně tamní divadelníci vyzývají studenty k napsání krátkého literárního útvaru s tématem „HOŘÍ“.

Na svých stránkách píší: „Zapoj se do výzvy a přijď si vyslechnout, jak tvá slova na papíře znějí z úst profesionálních herců Divadla Petra Bezruče. DPB vyhlašuje výzvu pro studenty k napsání krátkého literárního útvaru s tématem HOŘÍ. Nejzajímavější texty představíme ve zdivadelněné podobě u příležitosti Noci divadel 18. listopadu. Umělci z DPB vdechnou tvým slovům život. Co s nimi udělá interpretace režiséra a herců, hudba nebo divadelní svícení?

Téma HOŘÍ je otevřeno nejširšímu spektru interpretací a jeho uchopení je jen na tobě. České divadelnictví je však s tématem spjato kulatým výročím. Letos slavíme 150. výročí znovuotevření Národního divadla, které bylo v prvním roce fungování zničeno požárem.

Formu textu necháváme na tobě, jazyk divadla si kromě dramatického textu v dialozích poradí i s povídkou či poezií. Rozsah je maximálně 3 normostrany. Kromě jedinečného zážitku je pro autory vybraných textů připravená také odměna. Těšíme se na tvoji tvorbu, texty posílej do 30. října na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..“

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu. Institut umění – Divadelní ústav koordinuje Noc divadel v České republice již od roku 2013. Největší divadelní svátek každoročně nabízí noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné. Projekt má potenciál zviditelnit nejen jednotlivé divadelní scény, ale i české divadlo jako takové v povědomí diváků. Program všech akcí bude postupně k dispozici na stránkách www.nocdivadel.cz.

(hav)