Když vám ze dne na den nepřijde domů manžel

Scénické čtení oceňované knihy Hornické vdovy Kamily Hladké si můžete poslechnout v pátek 17. listopadu 2023 od 19 hodin v prostorách ostravského Dolu Michal. Následovat bude diskuse. Večer je připraven v rámci chystané premiéry stejnojmenné inscenace, která bude na repertoáru Národního divadla moravskoslezského od června 2023 v Divadle „12“.

Pořadatelé ke scénickému čtení také uvádí: „Víte, jaký je to pocit, když vám ze dne na den nepřijde domů manžel?“ Kniha Hornické ženy zaznamenává autentické výpovědi žen, které za tragických okolností přišly o své muže. Ať už šlo o neštěstí v Dole Dukla v roce 1961, nebo o karvinskou havárii v roce 2015, na konci zůstaly vdovy a děti bez otců. Syrová a jednoduchá vyprávění nám zároveň umožňují nahlížet na historické proměny naší země a na fenomén hornictví z pohledu žen. Všechny zpovídané vdovy se svými příběhy dotýkají samých základů života, lásky, rodiny a smrti, a co je nejdůležitější, jsou i návodem, jak žít dál navzdory nepřízni osudu, jak nezůstat ve stínu tragické události.

Kniha byla nominovaná na cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za publicistiku.

Po čtení následuje diskuze, kterou moderuje Ladislav Vrchovský – divadelní publicista, kritik a bývalý horník. Zúčastní se jí autorka knižní předlohy Kamila Hladká a také ženy, jejichž osudy jsou v knize zachyceny. Diskutující doplní Martin Jemelka – český historik a hudební publicista specializující se na sociální a hospodářské dějiny 19. a 20. století, dějiny dělnictva a každodennosti.

Pořadatelé upozorňují návštěvníky akce, že v prostorách dolu může být chladno, a doporučují proto teplejší oblečení. Vstupenky jsou k zakoupení na stránkách divadla.

(hav, foto: facebook.com/dcerasestry)

Příbuzné články