Na jeviště NDM se po 60 letech vrací představení Richard III.

Národní divadlo moravskoslezské vrací na své jeviště ikonickou tragédii Williama Shakespeara Richard III. Premiéry se dočká 13. ledna v Divadle Jiřího Myrona.

Autor v dramatu o manipulaci, intrikách a bezuzdném vraždění stvořil jednoho z nejslavnějších záporáků všech dob a zřejmě především díky Shakespearově podání svět donedávna smýšlel o posledním králi z rodu Plantagenetů jen a jen negativně. Co na tom, že historie mluví jinak!

Hlavní roli v inscenaci dostal Petr Panzenberger, na scéně se objeví také Sára Erlebachová, Petra Kocmanová, Kateřina Breiská, Vladimír Čapka, Petr Houska, Martin Dědoch, Martin Siničák, Jan Fišar nebo Tomáš Jirman.

Richard žil v letech 1452–1485. Charismatického vévodu z Glostru opatřil Shakespeare zmrzačenou tělesnou schránkou, zato ho obdařil velmi obratným jazykem, důvtipem a chorobnou touhou po moci. Svou výmluvností dokáže neuvěřitelné – intrikami rozpoutá vražedné běsnění a stoupá bez skrupulí výš až ke královskému trůnu. Využívá k tomu jak vraždění svých příbuzných a přátel, tak účelových mocenských spojení včetně sňatku s Annou Nevillovou, dcerou „králotvůrce“ hraběte z Warwicku, kterou pak (podle Shakespeara) také zavraždí.

Shakespeare Richarda označil i za viníka smrti jeho synovců – právoplatných dědiců trůnu po nejstarším bratru Edwardovi. Richard III. zahynul tragicky už dva roky po nástupu na trůn v prohrané bitvě u Bosworthu. Opravdu vykřiknul před smrtí onu památnou větu: „Království za koně!“ nebo je to také jen Shakespearův dramatický obrat?

V každém případě Richard III. nepřestává ani po staletích diváky fascinovat a svým způsobem bavit přesně tak, jak ho Shakespeare stvořil. „Shakespearův vévoda z Glostru začne svět proměňovat k obrazu svému v pokřivenou noční můru. Rozsévá jedovaté řeči a spustí nová kola násilí a mordů, dokud neodstraní z cesty i toho posledního soka a nezíská královskou korunu. Tato Shakespearova tragédie vyniká především pohledem do zákulisí moci a jejích pravidel. Uchvátí bystrostí Richardových proslovů a jejich prohnaností. Počínání hlavní postavy sledujeme se zájmem a dávkou jistého vzrušení, přestože jde o postavu zápornou. Shakespearův květnatý jazyk v brilantním překladu Martina Hilského je plný překvapivých zvratů a je fascinující pozorovat spletité cestičky, jimiž Richard naplňuje své ďábelské plány,“ rozvádí dramaturg Pavel Gejguš.

Shakespearovo drama hrálo NDM (tehdy Státní divadlo Ostrava) pouze v letech 1962–1964 s legendárním Jiřím Adamírou v titulní roli, alternoval Radim Koval (ten inscenaci také režíroval). Nejslavnějším divadelním i filmovým představitelem Richarda III. byl britský herec Laurence Olivier.

Foto: Martin Kusyn

Příbuzné články