Den plný jídla a zábavy. Slezskoostravský hrad rozjaří lidový masopust

Masopustní veselí je spojeno s dobrým jídlem, tancem a hudbou. Toho si na Slezskoostravském hradě v neděli 4. února užijí návštěvníci dosyta.

Před zraky návštěvníků řezník Krkovička vyrobí jelita, jitrnice, tlačenky a jiné zabíjačkové lahůdky. Za symbolickou korunu návštěvníci ochutnají hradní zabíjačkovou polévku. Na nádvoří budou vonět stánky s uzeninami, sýry, grilované speciality a bramboráky, ale také sladké dezerty, káva nebo oříšky. Nabídku občerstvení doplní i bezlepkové bramboráky, halušky a palačinky. K zakoupení budou drobné dárkové předměty – hračky, přívěsky, náramky nebo minerály.

Během dne vystoupí masopustní kapela a o hudební doprovod se postará také flašinetář. Děti se mohou těšit na divadélko, kejklíře a komedianty a nejen děti, i dospělí, se mohou zapojit do tematických soutěží. Několikrát projde rej masek a svou vlastní masku si návštěvníci mohou vyrobit v erbovně.

Velký sál se promění v tvůrčí dílnu. Návštěvníci si zde vyrobí bylinné masti proti kašli, bolesti hlavy nebo na spaní, ve voskové dílničce si odlejí svíčku, mohou malovat na polštáře, navlékat korálky či malovat sádrové reliéfy. Výrobky ze dřeva bude možné tvořit v obřadní síni. Na terase hradního paláce předvede své kovářské řemeslo kovář.

Ve zvýhodněném předprodeji jsou vstupenky k dispozici online a v infocentrech OSTRAVAINFO!!! a Info Jih do 3. února. K zakoupení budou také na pokladnách hradu v den akce. Výstava České korunovační klenoty na dosah bude v průběhu Masopustu na hradě z bezpečnostních důvodů uzavřena.

Foto: Se souhlasem Černé louky