O víkendu startují masopusty. Podívejte se, kde se chystají průvody a jarmarky

O nadcházejícím víkendu startuje sezona masopustů. Chystá se spousta dobrot, pití, zábavy a dalšího doprovodného programu.

V sobotu 3. února proběhne masopust ve Štramberku. Ve 13 hodin odstartuje masopustní jarmark na náměstí, na který naváže písničkář ZdendaLeLe a vystoupení maškar. Masopustní průvod vyrazí ve 14 hodin od sokolovny.

Ve stejný den se koná taky masopustní jarmark ve Frýdku-Místku, který potrvá od 8 do 13 hodin na náměstí v Místku. Chystá se tradiční průvod masek, představení kejklířů, komediantů a kouzelníků, chybět nebude ani spousta zabijačkových pochoutek a výrobků.

Masopustní veselí bude pokračovat i v neděli 4. února. Tentokrát na Slezskoostravském hradě v Ostravě, kde akce proběhne od 10 do 16 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na rej masek, lidové písně, flašinetář, masopustní soutěže pro malé i velké, komediantské představení, kejklíře, pravou hradní zabíjačku, ukázky výroby jelit, jitrnic nebo tlačenky.

V pátek 9. února bude od 8 do 17 hodin masopustní jarmark na Masarykově náměstí v Novém Jičíně.

Masopusty se budou konat i během dalšího víkendu. V sobotu 10. února proběhne celodenní masopust v Opavě. Na návštěvníky čekají hudební melodie, tanec, karnevalová pohoda, lahůdky ze zabijačky, sladké dobroty a něco na zahřátí. Průvod projde od Obecního domu Ostrožnou ulicí až ke Slezskému divadlu, v 17:30 hodin pak opavský masopust vyvrcholí tradičním pohřbem basy.

Svátek plný bujaré zábavy, masek i hodování oživí v neděli 11. února i náměstí v Ostravě–Jihu, které se na jeden den promění v tradiční rynek.

Na úterý 13. února se chystá patnáctý ročník Masopustu Ostrava s podtitulem: Kamarádi, dolů sfárejme! Bude věnován hornictví, ale také připomínce výročí 100 let Velké Ostravy. Masopustní jarmark vypukne v 11 hodin, hlavní program na Masarykově náměstí začne v 15 hodin.

Ve stejný den se chystá i rozloučení s masopustem, pochování basy a průvod masek v Bolaticích.

Poslední únorovou neděli proběhne taky masopust u řeky Ostravice, který od 10 hodin uspořádá Restaurace Loděnice Ostrava. K dostání budou domácí zabijačkové výrobky, grilované makrely, rukodělné výrobky, koláče, živá hudba i spousta dalších dobrot.