Baník se chce porvat o čtvrté místo. Zůstane Šín?

Fotbalisté Baníku jsou v tabulce Fortuna ligy zatím pátí. Nebýt však zbytečných domácích ztát, mohli být ještě výš.

Baník v letošní sezoně rozdal soupeřům spoustu bodů. Zejména doma se ostravský tým trápí. „My jsme v Ostravě půl roku nevyhráli… A i když vyhrát sedmkrát z posledních devíti zápasů venku je objektivně velice dobré, vždy to zákonitě bude devalvováno těmi domácími ztrátami. S tím si lámeme hlavu, proč nám to zase doma přestalo jít,“ řekl pro klubový web šéf sportovního úseku Baníku Luděk Mikloško. „Pokud má soupeř snahu hrát otevřeněji, což se ukazuje venku nebo v zápasech proti Spartě a Slavii, sedí nám to více. Ale když jsme to mužstvo vloni v létě omlazovali, bylo nutné s tím trochu počítat. Že ty výkyvy formy tam prostě budou, protože změn proběhla opravdu spousta. A my musíme pracovat, a také pracujeme na tom, abychom dokázali naši hru co nejvíce stabilizovat. Věřím, že s časem se i tohle bude zlepšovat,“ dodal.

O ligový titul se budou rvát Sparta se Slavií. Velmi dobře si letos vede taky Plzeň. „Ale pak je tam skupina klubů, do které patříme my. Cítíme, že je naši povinností se prát o čtvrté místo. To vidím jako cíl pro zbytek této sezony, pokud se bavíme o příštích dvou měsících. A samozřejmě dále pracovat na omlazování mužstva,“ prohlásil Mikloško.

Jednou z opor Baníku se v tomto ročníku stal jednadvacetiletý slovenský reprezentant Tomáš Rigo, jenž do Ostravy dorazil ze Slavie. „Určitě bych neočekával, že už po půl roce bude tak výraznou osobností. Ale jsme za to samozřejmě velmi rádi, protože nám to ukazuje, že jdeme dobrým směrem. A chceme v tom pokračovat,“ prozradil Mikloško.

Baník má v současné době jeden z nemladších kádrů podle věkového průměru základní sestavy. Nové smlouvy už podepsali Jiří Boula a David Buchta, teď je na řadě Matěj Šín. „O našem zájmu delší dobu ví. Osobně jsem s ním několikrát na toto téma mluvil. Na rozdíl od Buchtiče s Boulisem na Matějovu pozitivní odpověď čekáme. Samozřejmě věříme, že i s ním se dohodneme, máme zájem, aby byl v Baníku a byl jedním z hráčů, se kterými budeme moci počítat do budoucna,“ řekl šéf sportovního úseku FCB.

Šín patří ve svém ročníku k nejvíce vytíženým hráčům v celé lize, Baník by na něm chtěl stavět. „Ale máme tu i další mladé kluky jako Sam Grygar nebo Radim Šudák, v juniorce vypadá velmi slibně Michal Málek, je tam David Krupička a další. Věřím, že i tyhle kluky se nám bude dařit postupně zapracovávat. Nejde to ale hned a najednou,“ upozornil Mikloško.

Čtvrté místo aktuální patří Slovácku, pátý Baník je o dva body zpátky. „Jsem přesvědčen o tom, že to je v našich současných silách. Zároveň už směrem k další sezoně dále mužstvo zlepšovat, doplňovat a stavět na hráčích s dlouhodobými smlouvami,“ uzavřel Mikloško.

Foto: Roman Vlachynský/FCB