Víme, kde se v Ostravě otevře nový park s jezírkem a relaxační zónou!

Ještě letos, snad v průběhu jara, budou moci Ostravané odpočívat v moderním parku, kde vyroste 26 stromů, 27 keřů, trvalkové záhony i vodní rostliny.

Klidová zóna s biotopem vzniká mezi budovou polikliniky v Ostravě-Hrabůvce, částí zrekonstruovaného sídliště u Savarinu a novým dětským hřištěm. Park má být otevřen do konce dubna a největším tahákem bude dřevěné molo s lehátky.

Přístupová hloubka jezírka bude co nejmenší, aby umožnila bezpečný náhodný vstup do vody. A k čistotě biotopu přispěje čistička i pásmo rostlin.

Odborníci hodnotili stav původních dřevin a kvůli špatnému stavu odstranili 6 stromů, které měly například poškozený kmen nebo deformovanou korunu. Zbývajících 22 zdravých stromů doplní dalších 26.

Část hlavní pěšiny budou lemovat plnokvěté neplodící třešně a u hřiště porostou keřovité habry. Dále bude vysazena vrba bílá, muchovník Lamarckův nebo jedle ojíněná.

Trvalkový záhon rozzáří hvězdnice, kosatce, bělotrn modrý, len, tužebníky a tisíce dalších. Park oživí celkem 5 522 kusů cibulovin, 2 259 trvalek a 1 300 vodních i vlhkomilných rostlin. Odpočinkovou část doplní dříny.

Rozpočet projektu je 24,2 milionů korun včetně DPH. Péče o park v následujících pěti letech bude stát 3,5 milionů korun. Projekt je podpořen Norskem prostřednictvím Norských fondů, předpokládaná výše dotace z Norských fondů je přitom 14,4 milionů korun s DPH.

Vizualizace: Se souhlasem Ostravy