Ostravské Buchary v dubnu nabídnou osm inscenací

V úterý 2. dubna odstartují Ostravské Buchary. Krajská postupová přehlídka amatérských divadel nabídne celkem osm inscenací.

Ostravské Buchary jsou postupovou přehlídkou amatérského činoherního a hudebního divadla v Moravskoslezském kraji začleněnou do celorepublikové postupové přehlídky Divadelní Piknik Volyně. Ta je koncipována jako celostátní soutěžní přehlídka amatérských divadelních souborů dospělých, které ve své inscenační praxi reflektují zákonitosti divadla jako uměleckého druhu, a jejichž adresátem je dospělé publikum.

V rámci krajské přehlídky jsou realizovány rozborové semináře jednotlivých inscenací, které jsou přístupné veřejnosti. Soutěžní představení bude hodnotit odborná porota.
Program Ostravských Bucharů

Úterý 2. dubna, 18.00 hod. BOBAN Bohumín – Dáma od Maxima
Francouzská komedie plná zvratů a zápletek. Díky náhodě po nočním flámu se v bytě počestného a ženatého doktora Petypona ocitne Číča - dáma od Maxima. Sotva se Petypon vzpamatuje ze své kocoviny, přijíždí k němu strýc - generál a zve ho i s jeho roztomilou ženuškou na svatbu své adoptivní dcery. Která manželka ale je ta pravá?

Středa 3. dubna, 18.00 hod. Lidové divadlo Krnov – Hvězdné manýry
Píše se rok 1942, svět se zmítá ve válce a v luxusním hotelu v Palm Beach se koná benefiční akce ve prospěch válečných hrdinů. Vystoupí na ní dvě hvězdy první velikosti: Claudia McFadden a Athena Sinclair, které se k smrti nenávidí. Ředitel hotelu se snaží uspokojit manýry hvězd a k tomu eliminovat řádění námořníků, kteří na benefici přijeli na pozvání prezidentky místní charity, která se zjeví vždy v nevhodnou chvíli na nevhodném místě. Situaci by mohli zachránit Murphy a Pippet, asistenti obou hvězd, ale do toho ještě pes, omylem vyhozený z balkónu, slídivá novinářka z místního bulváru a ti poslíčci… Podaří se udržet mezi excentrickými dámami odstup? A nevyhoří nakonec Hotel Pam Beach do základů? Není to všechno jedna velká fraška?

Čtvrtek 4. dubna, 18.00 hod. DS Berani Těškovice – Kutloch
Kutloch, pro někoho jen místo někde ve sklepě, pro pilota Helmuta, programátora Erla, manažera Larse a hasiče Maria, to je jediné místo kde se mohou scházet během toho, co jejich manželky nakupují. Každou sobotu zde tráví čas společně a stávají se opravdovými muži! Kouří, pijí pivo a koukají se na fotbal. Podaří se jim uhájit tento ostrůvek svobody? Jak dlouho se jim podaří tento prostor utajit? A jsou v tomto prostoru opravdu sami sebou? Nebo se tu jen zbaběle schovávají před faktem, že svůj boj o důstojné místo ve společnosti už prohráli? Kutloch je komedie plná ironie o těžkém údělu muže v současném světě.

Pátek 5. dubna, 17.00 hod. BOBAN Bohumín – S tvojí dcerou ne
Příběh docela obyčejných manželských párů (bankovní úředník s učitelkou a majitel neprosperující umělecké agentury s knihovnicí) snažících se předejít možné manželské krizi. Způsobí nejprve lehkou zápletku, postupně však doslova gejzír krkolomných situací, trapasů a slovního humoru. A to za přispění dospívající dcery, jejího kluka a ubohého bytaře, který přijde poctivě krást, zamotá se do světa intelektuálů a jen zírá, do jakých situací se zapletl.

Pátek 5. dubna, 20.30 hod. Divadlo Vřesinských ochotníků – Vzpoura nevěst
Děj se odehrává v současnosti v prostorách svatební agentury Beremese.cz. Pět žen a jeden muž se účastní psychologického výcviku "Já na to mám“ agilní doktorky Zapletalové, aby se připravili na svůj den D – svatbu. Důležité je na nic nezapomenout: sladit kytici s kravatou ženicha, objednat koláčky a hlavně získat duševní klid a vyrovnanost. Komediální příběh o "předsvatebním maratonu" s humorem, nadhledem a lehkou ironií přibližuje cestu k vysněnému dni "D." Jeho aktéři, mnohé exempláře patrně najdete ve svém okolí, ztělesňují charaktery a problémy, jimž dennodenně čelí netoliko nutně nevěsty…

Sobota 6. dubna, 11.00 hod. Městské divadlo Rýmařov – Udělej mi dítě, prosím…
Divadelní komedie, která vypráví o téměř slepé telefonistce Marii a chromém železničáři Antonínovi. Dvou ztracených duších, které se najdou jen proto, aby "měli komu umřít". Jde o příběh muže a ženy, ke kterým nebyl osud příliš nakloněn. ale oni přesto neztrácejí naději, víru a odvahu dát svým nelehkým životům nový smysl. Ve své podstatě se nejedná pouze o touhu po dítěti, ale také po svobodě, poznávání sebe sama. Hrajeme o lásce, která nás může překvapit v těch nejméně očekávaných chvílích a v jakémkoliv věku. Hra má kromě dobře vystavěných dialogů i mnoho zajímavých situací, které svou opravdovostí vypovídají o tom, že je autor odvodil ze života kolem nás.

Sobota 6. dubna, 14.00 hod. DS Ventyl Hranice – Panenka
Být čerstvě opuštěným ve čtyřiceti se může stát leckterému muži, vyhrát v internetové soutěži moderního robota se však podaří jen prvním deseti. Jedním z nich je i Marko, bezvýznamný člověk bez vztahové perspektivy. I k němu se dostává speciální zásilka v podobě robotické panenky naprogramované tak, aby ho učinila šťastným. Je hezká, chytrá, po všech stránkách šikovná, ale... Markovo počáteční nadšení z atraktivní společnice rychle vyprchává, protože programátorkou, která Stele vštípila svůj pohled na svět s modely svého chování, byla feministka. Povede se panence učinit svého muže šťastným?

Sobota 6. dubna, 18.00 hod. Divadlo Devítka Ostrava – Manželské vraždění
Gilles je spisovatel a Manželské vraždění je nejlepší detektivka, jakou podle svého přesvědčení zatím napsal. Jeho žena Líza, s níž žije patnáct let, tuto knihu nenávidí, protože jí rozbila všechny iluze o manželském soužití, navíc v ní vzbudila podezření o citech, které k ní její manžel chová. Když se Gilles po nejasném úrazu hlavy a ztrátě paměti vrací z nemocnice, Líza se mu snaží pomoci a připomíná jejich dosavadní společný život. Postupně vycházejí najevo překvapivé okolnosti. Mohou z toho vůbec vyváznout a žít spolu dál? Má v dnešní době manželství ještě smysl?

Pořadatelem přehlídky je Divadlo Devítka. Projekt je realizován s finanční podporou Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraj, Statutárního města Ostrava, Statutárního města Ostrava - městského obvodu Michálkovice.

Foto: Ostravské Buchary