Letošní ročník Jazz Open Ostrava představí i unikátní Prince Tribute Show

​Chystá se 18. ročník významného festivalu Jazz Open Ostrava. Ten se odehraje na čtyřech scénách od 6. do 20. června.

Jazz Open Ostrava je jednou z nejdůležitějších kulturních akcí v Ostravě, která je významně podporována Statutárním městem Ostrava, Moravskoslezským krajem a také městskými částmi Slezská Ostrava a Moravská Ostrava a Přívoz. Letos se festival koná na čtyřech scénách v Ostravě.

Tento projekt od samého počátku nese ideu představit jazz v mnoha jeho rozmanitých podobách a fůzích. Na jeho předchozích ročnících vystoupily osobnosti z USA, Mexika, Brazílie, Kuby, Ekvádoru, Panamy, Venezuely, Anglie, Švýcarska, Švédska, Itálie, Španělska, Francie, Řecka, Polska, Maďarska nebo Slovenska.

„V předchozích sedmnácti ročnících jsme dosáhli vysoké umělecké i společenské úrovně. Každý ročník byl výjimečným setkáním diváků a fandů z České republiky i ze zahraničí. Díky této tradici se Ostrava přiřadila k městům jako Praha, Bratislava, Přerov, Brno, Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové nebo Olomouc, která pravidelně pořádají velké mezinárodní jazzové festivaly. Našim cílem je stále více a rozmanitěji a kvalitněji pokračovat v tomto unikátním projektu,“ řekl ředitel festivalu Boris Urbánek. Festival letos proběhne v DOCKU, v klubu CKV Parník, ve Studiu 1 Českého Rozhlasu Ostrava a na nádvoří Slezskoostravského hradu.

O zahájení festivalu se v DOCKu postará kapela -123 Minut, která je nositelem ceny Anděl za Objev roku 1999. „Minuty“ slavily úspěchy také v zahraničí, kde odehrály kolem dvou set koncertů v klubech a na festivalech.

Do Síně slávy festivalu letos bude uvedena legenda československé hudby Jan Spálený, který nedávno oslavil 80 let. V Ostravě vystoupí v klubu Parník se svým ASPM.

Jednou z ambicí festivalu je od samého začátku představovat a uvádět na profesionální scénu mladé talentované jazzové hudebníky. „Letos chceme představit ostravskému publiku mladou a mimořádně talentovanou ostravskou bubenici Kristýnu Sibinskou, studentku Berklee College of Music v Bostonu, která se svou kapelou Last Phrase odehraje koncert ve Studiu 1, v přímém přenosu ve vysílání Českého Rozhlasu a na streamu YouTube,“ prozradil Urbánek.

Ve středu 19. června proběhne v DOCKu tradiční Jam session, který bude předzvěstí hlavního koncertu. O den později se odehraje Jazz Open na nádvoří Slezskoostravského hradu, kde se chystá světová premiéra projektu Prince Tribute Show.

„Letos je to přesně 40 let od chvíle, kdy Prince vylétl na první místa všech světových hitparád s písní Purple Rain, která je zároveň titulní písní stejnojmenného filmu,“ připomněl Urbánek. Velmi blízkými spolupracovníky a spoluhráči v Princových kapelách The New Power Generation nebo 3rdeyegirl byli dánská baskytaristka a zpěvačka Ida Nielsen a vedoucí dechové sekce, skladatel, aranžér, trumpetista, pianista a zpěvák z Los Angeles Phil Lassiter. Oba již v minulosti s obrovským úspěchem na Jazz Open Ostrava vystoupili, teď vytvořili Prince Tribute Show. „Spojení s bandem Phila Lassitera bude naprosto unikátní a my se už nemůžeme dočkat, až Prince Tribute Show postaví na nohy celý Jazz Open i Ostravu,“ prohlásil ředitel festivalu.

Celý večer na Slezskoostravské hradě zahájí Boris Band Combination. Kapelník a skladatel Boris Urbánek si navíc pozval speciální hosty z USA - perkusistu Michito Sancheze a trumpetistu Omara Kabira, během večera také společně pokřtí CD kapely BBC – Made In Ostrava.

Foto: Se souhlasem Jazz Open Ostrava