Chystá se Ostravská muzejní noc, nabídne volné vstupy a pestrý program

Patnáctý ročník festivalu Ostravská muzejní noc se uskuteční v sobotu 15. června. Do letošního ročníku se zapojilo 28 kulturních a vzdělávacích organizací v Ostravě, které v podvečerních a nočních hodinách nabídnou volný vstup a pestrý program.

Tématem je cestování časem, a proto bude doprovodný program inspirován stoletým výročím vzniku Velké Ostravy. Festival bude zahájen na Masarykově náměstí v Ostravě v 17 hodin.

V sobotu 15. června budou ve městě vrcholit oslavy stoletého jubilea Velké Ostravy, které si si město připomíná rozličnými akcemi již od ledna letošního roku. Téma Velké Ostravy je proto vetknuto i do tak oblíbené Ostravské muzejní noci. Lidé budou moci zavítat do prostor Nové radnice, které nejsou běžně přístupné, navíc s průvodci v dobových kostýmech. Zpřístupněna bude také populární vyhlídka nejvyšší radniční věže v zemi. Nová radnice bude od 1. července zapsána do seznamu národních kulturních památek, zájemci mohou obdivovat její architektonickou krásu. „Připraven je rovněž bohatý kulturní program a nezapomněli jsme ani na gastro zážitky. Dovolte mi proto pozvat nejen příznivce doby prvorepublikové k nám na radnici, kde je rád přivítám i ve své pracovně," sdělil primátor statutárního města Ostravy Jan Dohnal, který nad festivalem převzal záštitu.

Detailní program Ostravské muzejní noci se nachází na webových stránkách festivalu, ale nově také ve stejnojmenné mobilní aplikaci, kterou je možné si do svého zařízení stáhnout zdarma. „Mezi nováčky se letos představí například ostravské studio České televize, Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA) nebo Bytové muzeum Jubilejní kolonie. Na některé aktivity je třeba se registrovat předem. Rezervační systém bude spuštěn v pondělí 10. června v 8 hodin ráno na webových stránkách festivalu," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad festivalem rovněž převzal záštitu.

Pro rodiny s dětmi i bez nich je připraveno dobrodružné poznávání historie města s Martinem Strakošem a Romanou Rosovou z Národního památkového ústavu a komentované vycházky Tomáše Majliše prvorepublikovou a noční Ostravou, které nabízí Radnice Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Prvorepublikovou atmosféru u příležitosti oslav sto let Velké Ostravy si návštěvníci užijí také u Nové radnice města Ostravy. V Minikině Kavárna je možno se prostřednictvím filmu vypravit ještě dál do minulosti, až na Cestu do pravěku.

Pro děti i dospělé jsou připraveny koncerty, workshopy, performance a mnoho dalších zábavných aktivit po celé Ostravě. Střední umělecká škola, Ostrava umožní vypálit si keramiku starověkou japonskou technikou raku z recyklovaných hlín a glazur. V Galerii Díra se návštěvníci zapojí do některého z fotografických workshopů a v Galerii výtvarného umění v Ostravě se mohou vyfotit s rekvizitami z dob slavné malířky Toyen. V Antikvariátu a klubu Fiducia si užijí hravý workshop a performance. V Ostravském muzeu si sestaví mozaiku velkoměsta od zrodu Velké Ostravy roku 1924 až po jeho dnešní podobu. V Hasičském muzeu města Ostravy si zájemci vyzkouší, jaké to je být hasičem, a v Oblastním spolku Českého červeného kříže se naučí zachraňovat životy. V TyfloCentru Ostrava se na chvilku stanou nevidomými. V Národním zemědělském muzeu Ostrava si prohlédnou výstavy a opečou párky. Milovníci kolejové dopravy určitě zamíří do Železničního muzea moravskoslezského a depozitáře historických vozidel Dopravního podniku Ostrava.

Až do pozdních nočních hodin je možné poznávat tajuplná zákoutí ostravských muzeí a galerií. Volné i komentované prohlídky výstav a budov jsou připraveny v PLATO Ostrava, ve Slezskoostravské galerii, ve Futureu, v GDM contemporary, ve Vile Hanse Ulricha, v MUSEu+. Industriálním muzeu v Ostravě, ve Výtvarném centru Chagall, v Muzeu a Galerii Mlejn, v Galerii Gong i v Galerii Jáma 10. Cestování časem je možné zakončit v Městském ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA), kde se návštěvníci stanou návrháři městské ulice a navrhnou si svou vlastní ulici snů.

K přepravě mezi institucemi je možné využít dvě muzejní autobusové linky Dopravního podniku Ostrava, které budou jezdit zdarma. Jízdní řády jsou k dispozici na webu akce a v mobilní aplikaci, kterou vytvořili vývojáři z Blue Lemons. Hlavními koordinátory festivalu jsou Galerie výtvarného umění v Ostravě a Ostravské muzeum. Projekt je spolufinancován z rozpočtu statutárního města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Ostravská muzejní noc je součástí Dní Fajne rodiny, které přinášejí atraktivní program pro rodiny s dětmi, a celorepublikového Festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií ČR.

Foto: Daniela Buryová