KORONAVIRUS: Péče o psychiku je důležitá, dlouhodobý stres může oslabit imunitu

Šíření nové mutace koronaviru je velkým tématem už od prosince minulého roku. Dne 12. 3. 2020 vstoupila v platnost nová preventivní opatření a Česká republika vyhlásila stav nouze. Cílem nových restrikcí má být především zpomalení šíření viru. Zda budou opatření účinná, to zjistíme až za určitý čas. Už teď ale můžeme říci, že panika a strach se světem šíří pořád a každým dnem naléhavěji.

Panika, strach a bezmoc
Jestli je něco, co v současné době spojuje lidi na celém světě, jsou to rozhodně negativní pocity, které mnozí s šířením koronaviru prožívají.
Panika a hysterie jsou v tuto chvíli asi pocitem nejsilnějším.
Bude dost jídla?
Co mám dělat, když jsem nestihl/a koupit zásoby antibakteriálního gelu?
Dostanu se za prací přes hranice?
Fungují roušky nebo ne?

Lidem se teď hlavou honí nespočet otázek a média jim cestu za pravdivými odpověďmi příliš neusnadňují.

Lidé se bojí. Zatím není úplně jasné, jak přesně koronavirus funguje, proč jsou na něj náchylní hlavně senioři a lékaři zatím v rukou nemají žádný lék. Léčba totiž momentálně znamená pouze mírnění symptomů, ne likvidaci viru jako takového. Mnozí se cítí bezmocní.

Mezi nejčastější obavy patří strach o vlastní zdraví a o zdraví svých blízkých. Neméně častý je však také strach z izolace, odříznutí a vlastní smrti. Takové pocity dokáži lidskou mysl opravdu potrápit.

Nepřispívá k tomu ani fakt, že nikdo neví, co bude. Situace se rychle mění, každým dnem přijímáme nová opatření. Lidem se mění podmínky v práci, řeší starosti s hlídáním dětí a ruší domluvené akce. Jak dlouho tohle potrvá? Těžko říct.

Co na to naše imunita?

Všechny tyto negativní pocity se časem mohou projevit i ve formě tělesného onemocnění. Dlouhodobý stres totiž tělo vyčerpává a snižuje tím naší vlastní obranyschopnost. Stáváme se tak náchylnějšími nejen ke koronavirovému onemocnění, ale i mnohým dalším.

Nemoci a stres - Kolik toho zvládneme?
Věděli jste, že existuje souvislost mezi stresem a rizikem onemocnění? Psychologové Holmes a Rahe na základě svých výzkumů vytvořili tabulku několika náročných životních událostí a každé z nich přiřadili určitou hodnotu stresu. Například rozvod má hodnotu 73, problémy s nadřízeným 23. V tabulce se objevuji také události, které jsou sice pozitivní, ale i tak s sebou určitou dávku stresu přinášejí. Vánoce získaly hodnotu 12, těhotenství 40 a svatba dokonce 50!

Sečteme-li hodnoty všech událostí, se kterými jsme se potýkali v posledních 12 měsících dostaneme jakousi hodnotu stresu, který na nás působí. Varovná je již hodnota nad 150 bodů.
Pokud bychom z tabulky vybrali ty položky, které souvisejí s momentální situací okolo koronaviru (tedy samotným šířením viru a současnými preventivními opatřeními) – dostáváme se již na poměrně vysoké číslo 193. A to zde nezapočítáváme další drobné stresové situace jako hádky s partnerem, problémy s dětmi atd…
Vlastní zranění nebo nemoc 53
Onemocnění rodinného příslušníka 44
Změna náplně práce 29
Změna životních podmínek 25
Změna osobních zvyků 24
Změna společenských aktivit 18

Strašák jménem karanténa
Mezi všemi výše zmíněnými strachy dominuje jeden : strach z izolace. Lidé jsou od přírody společenští, vyhledávají blízkost druhých a rádi se ve společnosti baví. V dnešní době jsme si také zvykli, že můžeme rychle a jednoduše cestovat z místa na místo a vše máme na dosah.

Lidé v karanténě tyto možnosti a svou svobodu ze dne na den ztrácejí. Jistě si umíte představit, jak psychicky náročné, to může být. A tak není divu, že lidé, kterým byla karanténa nařízena, často bojují s úzkostmi, pocity samoty a depresemi.

V karanténě se ocitají lidé, kteří jsou koronavirem ohroženi (vrátili se z rizikové oblasti, byli v kontaktu s nakaženým…). Psychická pohoda je proto velmi důležitá, protože předchází vyčerpání organismu a možnému snížení imunity.

Online psychologická péče – pomoc a podpora v době pandemie
V současné vypjaté situaci nezapomínejte na své psychické zdraví. I duševní pohoda je totiž jedním z preventivních faktorů v boji proti koronaviru.

Mojra.cz nabízí psychologickou péči online – prostřednictvím Skype, WhatsAppu, Viberu i telefonicky.

Kdo může online psychologické poradenství využít?
• Lidé v karanténě. Jelikož konzultace probíhají online, není potřeba za psychologem nikam dojíždět a karanténa tak nebude porušena. Mojra.cz si uvědomuje, jak náročná nedobrovolná izolace může být a momentálně všem, kterým byla karanténa nařízena, nabízí na psychologickou konzultaci slevu.
• Češi v zahraničí. Jak už bylo napsáno výše – stres a panika se šíří celým světem a nevyhýbají se tedy ani českým občanům v zahraničí. I pro ně může být online konzultace s psychologem přínosem. Především proto, že se jim dostane psychologické péče v rodném jazyce.
• Všichni, kteří vnímají silný strach a paniku. Ať už se bojíte o sebe nebo své blízké, zažíváte silné pocity úzkosti a bezmoci nebo jste se nechali strhnout panikou svého okolí – i vy můžete kontaktovat psychologa.

Objednejte si konzultaci jednoduše na stránkách poradny www.mojra.cz a do pole slevový kupon uveďte „PROGRAM“ - okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.