1.díl/Představujeme Rehabky pro tlapky

Jak vznikl projekt Rehabky pro tlapky?

Vystudovala jsem fyzioterapii na Vyšší zdravotnické škole a získala v tomto oboru 10ti letou praxi. Od dětství jsem měla ke zvířatům velmi blízko a cítila jsem se už tehdy velmi dobře v jejich společnosti. V době, kdy jsem pracovala ve svém prvním zaměstnání, jsem se začala zajímat, zda by mohla být fyzioterapie užitečná také u zvířat. Věděla jsem, že veterinární fyzioterapie bude obor, ve kterém se chci dále vzdělávat, protože rehabilitace a fyzioterapie u zvířat je stejně důležitá jako u lidí. Má svůj význam a místo v komplexní poskytované péči. Projekt Rehabky pro tlapky pomáhá zejména psím pacientům po operacích, úrazech nebo u degenerativních onemocnění pohybového aparátu. Ve velké míře se věnuji také preventivní péči o pohybový aparát jak u aktivně sportujících psů, tak u psích seniorů.

Kdo za tím vším stojí?

Jmenuji se Vendula Szlaurová, DiS. Žiji s přítelem, dcerou a psem Čestmírem v Ostravě. Máme dvě morčata a kočku Miky, kterou jsme našli ve staré trubce v Dolní oblasti Vítkovic. Podívala se na mě těma svýma velkýma krásnýma očima a nešlo si ji nenechat, takže si asi umíte představit, jak je u nás pořád veselo.

Jaká je vaše kvalifikace a praxe?

Absolvovala jsem kurz Dornovy metody, která podporuje správnou funkci pohybového aparátu jako celku. Navštívila jsem také semináře ve Physiodogacamedy zaměřené na ortopedické minimum v rehabilitaci zvířat a na rekondiční masáže psů. Jsem členem Asociace fyzioterapie a rehabilitace zvířat. Je to organizace, která sdružuje veterinární lékaře, fyzioterapeuty a odborníky působící v této oblasti. Učím se tedy od největších kapacit z oblasti veterinární medicíny a fyzioterapie, v případě závažného případu jsem velice ráda za možnost konzultace se špičkami v oboru. Je pro mě velmi důležité se v této oblasti dále vzdělávat a zajímat se o novinky v oboru, které čerpám primárně z kurzu této Asociace, která v této oblasti pořádá další vzdělávací akce.  

Absolvovala jsem stáž na veterinární klinice v Ostravě, kde jsem dostala možnost začít s rehabilitací psů po operacích pod odborným dohledem veterinárního lékaře. Mým cílem je poskytovat kvalitní rehabilitační péči psím pacientům.

Jak s nimi vlastně rehabilitujete?

Používám řadu měkkých technik k uvolnění, jako třeba masáže nebo strečink. U psů po ortopedických operacích a zraněních se nejčastěji zaměřuji na obnovu omezené hybnosti postiženého kloubu. Aktivním cvičením předcházím svalovým oslabením a zaměřuji se také na snížení svalových přetížení, které velice často vznikají z důvodu kompenzačního pohybu, kdy pejsci postiženou končetinu nepoužívají a přetěžují končetinu zdravou. Po neurologických operacích může někdy nastat změna kvality chůze-schopnosti. Mým cílem je pomoci pejskovi dostat se do původní kondice. 

Jakým způsobem pracujete?

Je pro mě důležité, že nepracuji pouze s jednou technikou, ale šiju na míru rehabilitační plán po konzultaci s veterinárním lékařem, tak, aby byl maximálně přínosný a funkční dle aktuálního stavu a diagnózy psího pacienta.

Co vás na této práci baví/naplňuje?

Když se potkám se psem, který např. nechodí, tak mě těší, když mu můžu pomoci vrátit se do aktivit běžného života. Je to krásný pocit a jsem moc šťastná, když se to povede. Vidět radost a jiskru v jeho očích mě vnitřně naplňuje. Ne vždy se to samozřejmě podaří, ale spousta lidí dnes neví o možnostech, metodách či pomůckách, které můžou znatelně vylepšit kvalitu života jejich mazlíčka. Pracuji vždy s respektem, pokorou a láskou.

Kde rehabilitace probíhá?

Své „tlapkové“ navštěvuji v jejich domácnostech, v prostředí pro ně přirozeném. Do budoucna bych ráda našla místo, kde by bylo možno využít všech dostupných rehabilitačních metod, pomůcek a vybavení na jednom místě.

Kde se o vašem projektu Rehabky pro tlapky můžeme dozvědět více? Jak vás kontaktovat?

Najdete mě na webu: Rehabky pro tlapky nebo facebooku : Rehabky pro tlapky

Dotazy zodpovím na tel.: 797 897 001 nebo můžete napsat na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: Magdaléna Bystroňová