Pět způsobů, jak pomoci domácím mazlíčkům zvládnout ohňostroj

Ohňostroje či petardy jsou oblíbeným doplňkem každoročních oslav příchodu nového roku. Bohužel však mohou způsobovat vážné potíže našim domácím mazlíčkům. Přinášíme proto pár tipů, jak můžete třeba svému čtyřnohému kamarádovi pomoci.

V odborné literatuře i na internetu najdete spoustu rad, jak své miláčky ochránit. Asi jste si již všimli, že mnoho psů, koček a dalších zvířat projevuje instinktivní strach z náhlých a nečekaných hlasitých zvuků. Rány, praskání a hvízdání vydávané ohňostroji mohou být pro zvířata obzvláště děsivé, zejména pokud ohňostroje trvají déle než několik minut, což se s příchodem nového roku pravidelně děje zejména ve městech.

Některá zvířata se novým vjemům přizpůsobí a zvyknou si na ně, ale u jiných se může vyvinout hlubší úzkostná reakce. Námi publikované tipy pocházejí od Jacqueline Boydové, která působí na anglické Nottingham Trent University a zabývá se mimo jiné otázkami zdraví psů.

Níže najdete několik způsobů, jak domácím mazlíčkům pomoci zvládnout nejhlučnější noc v roce.

1. Uklidněte je, abyste jim pomohli cítit se bezpečně
Někdy se objevuje rada, abyste si vystrašeného zvířete nevšímali. To ale většinou není dobrá strategie. Strach je nezbytným ochranným mechanismem, který zvířatům pomáhá vyhnout se děsivým či nebezpečným situacím nebo se s nimi vyrovnat. Zvířata při strachu často projevují reakce typu boj, útěk nebo zamrznutí. Našim zvířatům tedy pomůžeme zvládnout strach spíše tím, že jim poskytneme bezpečí a jistotu.

Pokud u vás zvíře hledá útěchu, buďte laskaví, podporujte ho a uklidňujte hlasovou komunikací a fyzickým dotykem. Nezapomeňte však zůstat uvolnění a optimističtí. Pokud jste ustaraní a úzkostní, může se to přenést také na vaše mazlíčky, protože ti často emoce vnímají a následně je přejímají

Na mnoho psů a koček často zabírá, když se přitulí k televizi nebo rádiu, aby přehlušili hluk zvenčí. Některé kočky mohou dávat přednost klidnému prostoru podobnému doupěti. V případě venkovních zvířat, jako jsou králíci, zvažte, zda je přesunout do domu, anebo najít jiné způsoby, jak omezit jejich vystavení ohňostrojům.

2. K rozptýlení a uklidnění použijte jídlo, hračky a hry
Poskytnutí jídla, pamlsků nebo hraček může být skvělým způsobem, jak rozptýlit pozornost ustaraného domácího mazlíčka. Může si tak dokonce vytvořit pozitivní asociace spojené s ohňostrojem. Užitečné mohou být také různé zábavné aktivity. Psům může prospět používání voňavých hraček a čichacích her. Existují výzkumy, které dokonce naznačují, že používání čichu je může naladit na optimističtější vlnu.

3. Po setmění držte svá zvířata uvnitř bytu
Každý rok se v souvislosti s ohňostroji ztratí spousta domácích zvířat, která se vyděsí. Jednoduchá opatření, včetně kontroly zabezpečení zahrady a oplocení, mohou hrát velkou roli při snižování rizika útěku vyděšeného zvířete. Doporučuje se také, pokud musíte jít třeba s pejskem ven, když je tma, držet ho na vodítku. Snížíte tím riziko, že se v případě náhlého leknutí zaběhne. Pokud je to však možné, je lepší se venčení během ohňostrojů vyhnout.

Kočky by měly být během ohňostrojů doma vždy, proto je zavolejte dostatečně dlouho před soumrakem.

4. Vedle podpory chování zvažte i medikaci
Pokud vaše zvíře v minulosti vykazovalo silné reakce strachu, je vhodné vyhledat veterinárního lékaře. Ten vám nejlépe poradí a možná vám i bude moci pro vašeho mazlíčka předepsat uklidňující léky.

5. Trénujte své zvíře, aby si zvyklo na hlasité zvuky
Vystavení mladých zvířat různým zvukům je jednoduchý způsob, jak minimalizovat potenciální problémy s reaktivitou na hluk. Použití nahrávek s děsivými zvuky ve spojení s krmivem, pamlsky nebo jinými zábavnými věcmi může být účinným nástrojem, jak naučit zvládat zvíře strachu z ohňostrojů. To může fungovat i u starších zvířat jako součást řízeného výcvikového a podpůrného plánu.

Ohňostroje mohou být pro naše domácí mazlíčky opravdu velmi děsivé. Několika praktickými kroky však můžete přispět k tomu, aby byl pro ně méně stresující, a to v současnosti i v letech následujících.

(hav za vyžití článku z theconversation.com, foto: pixabay.com)