Poutní kostel Narození Panny Marie ve Štípě

Mariánské nám. 56, Štípa, 763 14 Zlín

Chrám Narození Panny Marie ve Štípě je významným mariánským poutním místem na jižní Moravě, spolu se sousedním klášterem, sochařskou výzdobou v okolí kostela a souborem památkově chráněných lip tvoří hodnotný architektonický celek nedaleko od Zlína. Chrám patří k nejvýznamějším poutním chrámům a přkladům barokní architektury.

Tradice poutí k posvátné sošce Panny Marie Štípské se datuje již do 14. století v souvislosti s jejím nálezem v okolních lesích. Zakladatelem kláštera a nového kostela byl v 17. století Albrecht z Valdštejna.

Poutní chrám Narození Panny Marie je jednolodní barokní stavba, která ve spojení se sousedním klášterem tvoří významný architektonický celek v rámci olomoucké arcidiecéze. Klenba kostela je zdobena malbami s výjevy ze života Panny Marie, křížová cesta pochází z roku 1905. V 18. a 19. století kostel sloužil jako hrobka rodu Seilernů, významným uměleckým dílem je mramorový náhrobek císařského diplomata hraběte Kristiána Augusta Seilerna z počátku 19. století po pravé straně chrámové lodi.