Zámek Štáblovice

Štáblovice 1, 747 82 Štáblovice

Zámek Štáblovice se nachází v centru obce, nedaleko obecního úřadu a kostela sv. Vavřince a tvoří jednu ze zdejších dominant.

První písemná zmínka o vsi Štáblovice se objevuje v listině z roku 1312, ve které je jmenován Mikuláš ze Štáblovic. Štáblovice nebyly samostatným majetkem, ale byly součástí lenního systému olomoucké diecéze a biskup je uděloval tzv. v léno vybraným šlechticům. Výše zmíněný Mikuláš ze Štáblovic pocházel z roku rytířů ze Štáblovic, kteří byli po generace držiteli štáblovického léna. Tito štáblovičtí páni zde sídlili na několika dvorech a později se zasloužili o výstavbu prvního štáblovického gotického kostela. V roce 1460 byly Štáblovice uděleny v léno pánům z Kovalovic a právě s nimi je spjata stavba první tvrze ve Štáblovicích. Stála na místě dnešního zámku, dodnes tvoří jeho základ, a byla obehnána vodním příkopem a hrazením.

Zámek Štáblovice má za sebou více než pětisetletou historii, během níž zažil období prosperity i chvíle úpadku a ohrožení. V nedávné historii se ocitl téměř na pokraji své existence, ale nakonec se ho soukromému vlastníkovi podařilo zachránit a zrekonstruovat. V roce 2021 se zámek otevřel veřejnosti.

Zámecký park je nedílnou součástí zámeckého areálu. Jeho největším lákadlem je romantické loubí obepínající zámeckou zahradu na půdorysu původní francouzské zahrady. Zámecký park můžete navštívit zdarma podle uvedené otevírací doby. Do zámeckého parku není možný vstup s domácími mazlíčky.