Operní sezóna v ostravských kinech začala

Přímé přenosy z Metropolitní opery v New Yorku (MET) a několika dalších předních scén obohatí i letos kulturní nabídku v Ostravě.

Zatímco v ostravském kině Art už v sobotu 12.října sezóna operou Turandot italského mistra Giacoma Pucciniho začala, v kině Luna bylo její uvedení připraveno na neděli 20.října. Milovníci opery italského romantismu mohli ocenit slavnou inscenaci tohoto klasického příběhu chladné čínské krásky, která zanevřela na muže. Jde totiž o inscenaci slavného italského tvůrce Franka Zeffirelliho (zemřel letos v létě ve věku 96 let), který se proslavil nejen svými režiemi i scénografiemi operních děl (Don Carlo, Carmen a další), ale mnoha skvělými filmy (např. Romeo a Julie, Bratr Slunce a sestra Luna, Jana Eyrová a další). Postavu Turandot ztvárnila sopranistka Christine Goerke. Orchestr MET bude řídit hudební ředitel, dirigent Yannick Nézet-Séguin.

Další opera z nabídky letošní sezóny MET je na programu kina Art ještě v říjnovém termínu. V sobotu 26.října to bude opera Julese Masseneta Manon. Opera o pěti jednáních francouzského skladatele vznikla v roce 1884 na libreto, jehož autory jsou Henri Meilhac a Philippe Gille. Předlohou libreta byl román abbého Prévosta z roku 1731 L'Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut. V důmyslné režii Laurenta Pellyho ztvární titulní roli neodolatelné krásky, která touží po životě v přepychu, Lisette Oropesa. Michael Fabiano zpívá jejího slepě zamilovaného Rytíře des Grieux, jehož zoufalá láska oba přivede do neštěstí. Obnovené nastudování diriguje Maurizio Benini. Dále účinkují: Carlo Bosi, Artur Ruciński, Brett Polegato, Kwangchul Youn. Kino Luna operu ve svém cyklu přenosů z MET uvede v neděli 3.listopadu.

Připomeňme ještě, že v kině Art si můžeme v neděli 27.října užít také přímý přenos z Bolšoj baletu v Moskvě, který uvádí výpravný klasický balet o romantické lásce, vášni a rytířské cti na hudbu Alexandra Glazunova - Raymonda. Toto mistrovské baletní dílo vzniklo v carském Rusku na konci 19. století, přesto však i po více než století zůstává nadčasovým baletem oslavujícím krásu klasického tance. Autorem choreografie je Jurij Grigorovič (podle Mária Petipy, libreto Lydie Pašková), v hlavních rolích účinkují Světlana Zacharova, Alexander Volčkov.

Z dalších představení letošní sezóny newyorské Metropolitní opery připomeňme například další slavnou operu Giacoma Pucciniho Madame Butterfly, Porgy and Bess amerického skladatele Georga Gershwina nebo pozoruhodné dílo amerického mistra hudebního minimalismu Philipa Glasse - operu Achnaton (vytvořenou v roce 1984).

(zh)

 

Příbuzné články