Trojité křtiny ve Fiducii

Kulturně – literární večírek se chystá na čtvrtek 19. prosince od 18 hodin v ostravské Fiducii. Na programu bude křest poetického průvodce Ostravou, Mapy ostravských soch a bulletinu Krásná Ostrava. Na návštěvníky bude čekat i literární překvapení.

Pořadatelé k akci uvádí: „Spolek Fiducia vydává v prosinci knihu, která se pokouší o zmapování duše ostravské krajiny. Publikace literárního kritika Pavla Hrušky, fotografů Romana Poláška a Martina Popeláře a týmu spoluautorů v deseti pěších trasách představuje nejen památkové zóny a historické čtvrti, ale také sídliště, okrajová místa či sociálně vyloučené lokality a „umírající“ části města, jež zatím nebyly v žádných průvodcích zdokumentovány. (…) Kniha mapuje jak známé kulturní památky a památkové rezervace, tak dosud nezmapované lokality, včetně architektonicky zajímavých staveb, které dosud nejsou systematicky propagovány, urbanisticky výjimečných, ale také urbanisticky problematických lokalit a zanikajících čtvrtí a zákoutí, jež jsou svědectvím překotného rozvoje města Ostravy.

Na knize spolupracoval tým ostravských historiků a dalších odborníků: Zdenka Rozbrojová, Martin Juřica, Martin Jemelka, Martin Strakoš, Romana Rosová, Jakub Ivánek, Petr Lexa Přendík, Jan Lenart, Josef Šerka, Tomáš Majliš, Lenka Kocierzová, Jaroslav Němec, Ivan Motýl, Ilona Rozehnalová, Petr Kočárek, Pavel Březinský. Originální podobu jí vtělila mladá slovenská grafička Kristína Pupáková. Ostrava zatím obdobnou knihu, která by podrobně mapovala celé území včetně lokalit, kterými se město „nechlubí“, ale jsou přitom pro poznání města, jeho minulosti, kulturního dědictví i současnosti důležité, nemá. Chceme tak zájemcům o umění, architekturu a obecně kulturní dědictví ukázat Ostravu z nové, podrobné i poetické perspektivy.“ (hav)

Příbuzné články