Koncert violoncellisty v PLATO

Sólový koncert drážďanského violoncellisty Matthiase Lorenze představí ve středu 15. ledna od 19.30 hodin tvorbu amerických avantgardních skladatelů Alvina Luciera a Mortona Feldmana. Ještě před tím bude mít od 18.30 hodin úvodní komentář ke koncertu Petr Bakla, který se bude zabývat výchozími idejemi obou skladatelů.

Program koncertu bude následující:
Alvin Lucier: Glacier (2001)
Morton Feldman: Intersection 4 (1953)
Morton Feldman: Projection 1 (1950)
Charlotte Seither: krü (2018)
Albrecht Kunze: Schatten 2/4/5 (1992)

Podle pořadatelů je program koncertu speciálně navržen pro halu galerie PLATO s „nekonečným“ dozvukem. Na svých stránkách píší: „Na jedné straně jsou tiché, asketické Feldmanovy skladby, v nichž má každý jednotlivý tón nebo skupina tónů okolo sebe volné místo, či minimalistická kompozice Kunzeho, jež sál zaplní převážně jediným tónem. Na straně druhé pak přináší skladby, jako je krü Charlotte Seither a Glacier Alvina Luciera, které používají daný prostor jako svého druhu rozšíření, prodloužení sólového nástroje. Nejzřetelnější je to v Lucierovi: hlavním zdrojem zvuku je sice stále violoncello, to ale rozrezonuje místnost natolik, že interference vracejícího se zvuku s aktuálně hraným tónem jeho charakter promění způsobem, jaký byste nikdy nečekali. Publiku se tak dostane intelektuálně a strukturálně vydatné stravy stejně jako velikého zvukového dobrodružství.

Matthias Lorenz (1964) studoval hru na violoncello na akademii ve Frankfurtu nad Mohanem. Ve své práci se soustředí – jako teoretik i interpret – na soudobou hudbu. Díky svým sólovým vystoupením a rozhlasovým nahrávkám procestoval celou Evropu. Od roku 1996 se účastnil tří produkcí Frankfurtského baletu (s choreografem Billem Forsythem). Také se příležitostně podílí na rockových, popových a elektroakustických projektech. V roce 2001 založil elole-pianotrio a od roku 2003 je členem drážďanského ansámblu courage. Od roku 2011 hraje v Ostravské bandě.“

Více na https://plato-ostrava.cz/cs/Program/2020/01/Lorenz-Hraje-Luciera-A-Feldmana. (hav)

Příbuzné články