Skvělé dokumenty v kině Art

(Aktualizováno 25.ledna)

Také v novém roce tvoří filmové dokumenty v ostravských kinech významnou součást programové nabídky. Platí to především o kině Art v Domě kultury města Ostravy. Leden není výjimkou.

V kině Art zavedli Doku středu, v níž například v lednu nabízejí čtyři zajímavé snímky a k tomu ještě pondělní cyklus Umění na plátně, představující tento měsíc další čtyři dokumentární filmy.

V lednu jsme se tady mohli například setkat s britským dokumentem významného amerického filmaře Phila Grabskyho Leonardo: Nejslavnější díla. Jak, název napovídá, věnuje se především jedinečným obrazům a kresbám Leonarda da Vinciho patřícím už navždy do pokladnice světového umění - například dílům jako Mona Lisa, Dáma s hranostajem nebo Madona ve skalách. Grabsky se zároveň snaží přinést ve svém nejnovějším filmu nový pohled na da Vinciho život a jeho mimořádné schopnosti i v dalších oborech lidského konání - architektuře, sochařství, vojenství a třeba i politice.

Ze zmíneného cyklu Doku středa nabídlo kino Art ve 22.ledna francouzský dokument Nebe a led, který je skvělým dílem oskarového režiséra Luca Jacqueta (autor Putování tučňáků). Popisuje v něm zážitky ze série dobrodružných cest francouzského polárníka a vědce Clauda Loriuse na Antarktidu. Film je i příspěvkem k diskusi o dopadu chování člověka na budoucnost naší planety.

Posledním ze série lednových uměleckých dokumentů bude v pondělí 27.ledna snímek Degas: Vášeň pro dokonalost. Jeden z nejuznávanějších tvůrců uměleckých dokumentů, režisér David Bickerstaff, nám přiblíží nejen mnohá skvělá díla tohoto francouzského umělce konce 19.století, ale zároveň ho představuje jako člověka usilujícího o dokonalost v umělecké tvorbě i jako experimentátora s novými technikami.

Poctou planetě Zemi bude poslední lednový dokument v kině Art ve středu 29.ledna. Trojice tvůrců Peter Weber, Richard Dale a Lixin Fan vytvořili v produkci BBC Earth Films strhující snímek Earth: Den na zázračné planetě přibližující často dramatické příběhy, v nichž jsou hlavními hrdiny divoká zvířata. Film autorů úspěšného dokumentu Zázračná planeta (rok 2006) patří podle filmových fanoušků ze serveru ČSFD.cz k výrazně nadprůměrným.

(zh)

Příbuzné články