Víkend v Ostravě zpestří Dny evropského filmu

Přes všechny epidemiologické komplikace nepřijdeme letos v Ostravě o Dny evropského filmu! Koronavirová hrozba se zmírnila v pravý čas, a tak můžeme v ostravském Minikině shlédnout v rámci Dnů evropského filmu (DEF) od pátku do neděle šest vesměs loňských filmů, které v poslední době zaujaly laickou i odbornou veřejnost.

Hlavní část programu DEF se tradičně koná v Praze, kde přehlídka začala v úterý, pak také v Brně a poprvé i v Ostravě. Následně se DEF přesunou v rámci festivalových ozvěn do dalších šest měst.

A co v Ostravě uvidíme? Páteční program nabídne od 17 hodin zajímavý debut britského režiséra Richarda Billinghama - Ray a Liz. Úspěšnou prvotinu natočil slavný fotograf podle vlastního scénáře ve svých osmačtyřiceti. Spletitý rodinný portrét je inspirován jeho vlastními vzpomínkami na mládí ve West Midlands na konci sedmdesátých a začátkem osmdesátých let.

Večerní představení od 20 hodin bude patřit životopisnému dramatu slavného řeckého režiséra Costy-Gavrase (podle knižní předlohy Yanise Varoufakise) Dospěláci v místnosti. Hrdinou filmu je zmíněný autor předlohy, ministr financí řecké vlády z období nedávné hospodářské krize v Řeckau, Yanis Varoufakis. Zajímavé je dosavadní hodnocení filmových fanoušků na Čsfd.cz s rozptylem od jedné do pěti hvězdiček...

Sobota bude patřit filmům, jejichž příběh se více či méně váže k Bruselu. Od 17 hodin to bude belgicko-lucemburské drama Hellhole. Talentovaný sedmatřicetiletý belgický režisér Bas Devos je natočil jako pomalu plynoucí, meditativní a velmi estetizovaný snímek zkoumající pocity odcizení v místě, které má být zaroveň domovem. Příběh hlavního hrdiny Mehdiho se odehrává v Bruselu krátce po teroristických útocích v květnu 2016.

Večer je na programu pro změnu lucemburská hudební komedie o mladém muzikantovi, který vyhrál v Káhiře soutěž v djingu, a teď má možnost se předvést v mekce elektronické hudby v Bruselu. Jenže přistane v Lucembursku. Film Sawah natočil devětatřicetiletý filmař pocházející z Egypta při psaní scénáře vycházel z vlastních zážitků, kdy i on se jako malý dostal do Lucemburska nedopatřením...

Závěrečný festivalový den zahájí opět v 17 hodin koprodukční snímek Itálie, Velké Británie a Francie Pinochio. Natočil jej dvojnásobný vítěz Velké ceny filmového festivalu v Cannes (Gomora a Reality Show) a drřitel Evropských filmových cen, italský režisér Matteo Garrone. V klasickém příběhu o oživlé loutce si zahrál hlavní roli Roberto Benigni, který před osmnácti lety sám příběh Pinocchia zpracoval jako režisér.

Tečka bude patřit v neděli večer rumunsko-srbskému dramatu režisérky Ivany Mladenović. Hrdinka filmu Ivana Hrozná se vrací z Bukurešti do rodného městečka na srbském břehu Dunaje. Z původního dramatu se ovšem stává posléze absurdní komedie, do níž režisérka obsadila nejen sama sebe, ale i svou rodinu...

Doplňme, že čtyři festivalové filmy DEF se hrají i v kině Centrum v Havířově. Už ve čtvrtek od 19.30 hod. to bude koprodukční drama režisérky Malgorzaty Szumowské Další jehňátko, v pátek ve stejnou dobu už zmiňovaný film Pinocchio, v sobotu český dokument Radovana Síbrta o kapele The Tap Tap z Jedličkova ústavu v Praze - Postiženi muzikou (u diváků mimochodem velmi úspěšný) a v neděli snímek zatím ve velkém světě filmu málo známého švédského tvůrce Victora Lingrena Země nezaslíbená.

(zh)

Příbuzné články