Světový den divadla s ostravskou Arénou

Ostravská Komorní scéna Aréna připravila na sobotu 27. březen od 18.30 hodin svůj online příspěvek k oslavě Světového dne divadla. Milovníci divadla se tak těšit mohou těšit na živý stream z ostravského jeviště, tentokrát ve „velikonočním hávu“, jak je uvedeno na stránkách divadla.

Divadelníci dále k akci uvádí, že Světový den divadla se slaví 27. března již od roku 1962. Jeho smyslem a cílem je přimět divadelníky na jevištích i obecenstvo v sálech k zamyšlení nad posláním a úlohou divadla, vyjádřit solidaritu divadelníků celého světa, podpořit jejich úsilí o prosazování základních morálních a společenských vlastností uměleckými prostředky, napomáhat myšlenkám mírového soužití a vzájemného porozumění mezi národy. Každý rok je vybrána jedna osobnost světového významu, která napíše Poselství, jež je následně čteno v divadlech po celém světě.

Autorkou letošního Poselství je divadelní, filmová a televizní herečka z Velké Británie Helen Mirren. Ta mimo jiné uvedla: „Tato doba je pro živá vystoupení velice nepříznivá a řada umělců, techniků a mužů i žen za scénou i na scéně musí bojovat o přežití v oboru, který je již tak plný nejistoty. Snad jim ona neustálá nejistota dodala také důvtip a odvahu, díky nimž pandemii překonají.“

Ostravští divadelníci k tomu píší: „Letos to bude už podruhé, co oslavíme Světový den divadla na dálku, bez přítomnosti diváků. Jakkoli to může být pro vás i pro nás frustrující, snažíme se neklesat na duchu, ale upírat své zraky, společně v duchu povzbudivých slov Helen Mirren, k lepším zítřkům. Právě proto věříme, že velikonoční zázrak (tedy příběh O nejslavnějším zmrtvýchvstání) je pro tuto příležitost tou správnou inspirací – protože sami doufáme, že se již brzy dočkáme zázraku v podobě zmrtvýchvstání živé kultury. Snad ani nemusíme dodávat, že v našem podání budeme Světový den divadla slavit nejen ve znamení nadcházejících Velikonoc, ale především ve znamení osobitého humoru... a nebude chybět ani hudební souboj dobra a zla!“

Živý stream bude možné sledovat prostřednictvím facebookové události v sobotu 27. března od 18.30 hod. Záznam streamu pak bude možné zhlédnout přímo na facebooku, divadelním YouTube kanále nebo i na webových stránkách. (hav)

Příbuzné články