Překvapivé umělecké objekty a instalace v Ostravě

HYBRID-IN, tak je nazvaný pozoruhodný mezinárodní výstavní projekt, který je až do 29. srpna 2021 k vidění v ostravském Domě umění. Výstava, jež je koncipována jako konfrontace současného umění z Česka, Polska a Slovenska, běžného návštěvníka překvapí šíří uměleckých přístupů, technik i materiálů.

Cílem projektu je prezentace současného vizuálního jazyka ve středoevropském kontextu s preferencí 3D realizací (objektů, instalací, ready-made, objektoobrazů, de-instalací a podobně). Výstava se zaměřuje na problematiku současné transformace společnosti a ekonomiky v bývalých industriálních a postindustriálních prostředích. Kromě politicko-sociálního rámce se jedná o prezentaci umělecké práce s hybridními, neklasickými a neluxusními materiály – rezivějícími plechy, lešením, sádrou, stavební pěnou, polyuretany, dřevotřískou, polystyrénem, odpadky atd. Jedná se o křížení nízké a vysoké kultury a hybridní sochařskou práci, jedná se o absurdní střet předmětů a materiálů v celku, který přináší rozličné možnosti kulturních kontextů a odlišných možností čtení a nakonec i vnímání současnosti.

Mezi vystavujícími autory najdete více či známá jména umělců: Karolina Balcer, Marko Blažo, Olaf Brzeski, Viktor Frešo, Julia Gryboś – Barbora Zentková, Milan Houser, Martin Kochan – Cyril Blažo, Marek Kvetan, Dominika Łabądź i Iwona Ogrodzka, Zorka Lednárová, Diana Lelonek, František Lozinski o.p.s., Tomasz Mróz, Libor Novotný, Agnieszka Polska, Martin Zet.

Podrobnější informace o výstavě, která vás může příjemně vizuálně i intelektuálně občerstvit třeba o prázdninách, najdete na www.gvuo.cz. (hav)

Příbuzné články