Parník chystá na podzim 2021 spoustu výborných koncertů

Muzikanti od nás i ze zahraničí se chystají od září koncertovat v ostravském oblíbeném klubu Parníku. Po delším období, jak se zdá, klubový život v Ostravě ožívá. Do Ostravy se chystají třeba pražská kapela Vltava, americký jazzman Steve Clark, fenomenální švýcarský trumpetista Erik Truffaz, královna české avantgardy Iva Bittová, skvělý jazzový kytarista Rudy Linka, dlouhodobě jeden z nejvýraznějších českých kytaristů Michal Pavlíček nebo legendární Pražský výběr.

Koncertů ale bude, jak slibují pořadatelé a pokud tomu epidemická situace dovolí, daleko více. Už první dva zářijové dny v Parníku zazpívá slovenský jazzman Peter Lipa a o týden později například Michal Prokop za doprovodu svého bandu Framus Five. Ve středu 15. září 2021 se zde představí španělsko–argentinská bluesrocková formace Vargas Blues Band se špičkovým kytaristou Javierem Vargasem, letitým spoluhráčem Carlose Santany, a zpěvákem Johnem Jaggerem, synovcem Micka Jaggera z legendární kapely The Rolling Stones. V září pak v Parníku ještě zahraje třeba oblíbená kapela Vltava či excelentní americký jazzový basák Steve Clarke se svým triem.

Říjnový program je také plný zajímavých jmen. Vystoupí zde kupříkladu Mário Šeparovič s kapelou. Ten je nejen výborným zpěvákem, ale především kytaristou, kterému se taky někdy říká „ostravský Eric Clapton". Jeho hudba vychází z blues, jeho přístup k tvorbě je ale nadžánrový.

Milovníci moderního jazzu se mohou těšit na koncert formace Erik Truffaz Quartet. Truffaz,  jeden z nejvýznamnějších švýcarských trumpetistů, se do Ostravy vrací s novým albem. Trumpetista bývá díky svých experimentům s kombinováním elektronické hudby a jazzu přirovnáván k vizionářskému trumpetistovi Milesi Davisovi.

Mezi další více než zajímavé položky říjnového a listopadového programu lze zařadit třeba koncerty Ivy Bittové se souborem Čikori, vystoupení Bratrů Ebenových, sólový koncert jazzmana Rudyho Linky nebo vystoupení baskytarové „princezny“ Idy Nielsen, kterou Music Radar v roce 2019 zařadil mezi deset nejlepších baskytaristů světa a jež v minulosti dokonce hrála s Princem. A chybět nebudou ani další výrazní tuzemští umělci, například trio kytaristy Michala Pavlíčka či kultovní kapela Pražský výběr. Ta v Ostravě zahraje v původním složení, tedy s Michaelem Kocábem, Michalem Pavlíčkem, Vilémem Čokem, Klaudiusem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem.

Aktuální termíny a aktuality sledujte na stránkách klubu Parník. (hav, foto: klub-parnik.cz – Michal Pavlíček)