V Opavě se chystá přehlídka studentských filmů Opavský páv

V areálu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě v úterý začne 8. ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Opavský páv.

Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku studentských snímků i další program, jehož součástí budou například tvůrčí dílny pro střední školy a další zájemce. Vyzkoušet si budou moci třeba vysílání z televizního studia, plastelínovou animaci nebo malování světlem. ČTK to dnes za organizátory řekl Lukáš Stavěl.

Slavnostní zahájení festivalu je připraveno na úterní večer. "Na programu je mimo jiné projekce dokumentárního snímku jedné z porotkyň letošního ročníku Petry Nesvačilové - Vojna Ztohoven a projekt Mikuláše Odehnala, který je jedním z respektovaných hudebních umělců na poli experimentální elektronické hudby, a vizuálního umělce Jana Šrámka," uvedl Stavěl.

Do čtvrtka se pak budou promítat soutěžní filmy.

"Vzhledem k množství přihlášených filmů jsme do programu projekcí mohli zařadit pouze ty, které prošly do užšího výběru poroty. Všechny uvedené filmy se tedy v hodnocení umístily ve svých kategoriích na čelních místech,“ uvedla vedoucí Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby Monika Horsáková.

Kromě projekcí nejlepších soutěžních filmů si návštěvníci mohou poslechnout i prezentace věnované například autorskému právu ve filmové hudbě, dramaturgické přípravě textů prezentujících film či dokumentární tvorbě. "Všechny workshopy jsou otevřené i pro veřejnost, přihlásit se na ně lze prostřednictvím webových stránek festivalu," doplnila Horsáková.

Součástí doprovodného programu bude rovněž debata s Radimem Špačkem, režisérem nově připravovaného seriálu České televize Stíny v mlze, a také festivalová projekce prvního dílu tohoto seriálu. Návštěvníci tak začátek seriálu uvidí v předpremiéře, na obrazovkách České televize se bude vysílat až v příštím roce. Festival ukončí závěrečný galavečer s vyhlášením vítězů.

(sd, Zdroj: ČTK)