Polské dny v Ostravě již devátým rokem

Centrum Pant ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravuje už po deváté Polské dny v Ostravě. Letošní ročník bude zatím nejdelší a proběhne v termínu 18. 10. – 14. 11. 2021. V průběhu se návštěvníci mohou seznámit s polskou kulturou, tradicemi, historií nebo i gastronomií.

Slavnostní zahájení Polských dní v Ostravě proběhne v úterý 19. října, a to premiérou inscenace Planu ve Studiu G. Ta připomíná čin Poláka Ryszarda Siwiece, který se upálil na protest proti okupaci Československa v roce 1968. Jedná se o světovou premiéru této inscenace režiséra Marka Davida.

Zahájení festivalu proběhne za účasti ředitele Polského institutu v Praze Macieje Ruczaje, primátora města Ostravy Tomáše Macury, Petra Pánka z Centra Pant i samotného autora inscenace Marka Davida.

Jaké je Polsko ve srovnání s naší republikou? Jak se vyrovnalo s přechodem od komunistického režimu do současného politické situace? A jak je rozdělená dnešní polská společnost? Tato témata objasní ředitel ostravského studia České televize - Miroslav Karas. Někdejší zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu a České televize diváky a posluchače během debaty s publicistkou a překladatelkou Petruškou Šustrovou seznámí se svým životem v Polsku.

V programu Polských dní si přijdou na své také příznivci gastronomie, poezie, či filmové tvorby. Je možné se zúčastnit také komentovaných prohlídek po okolí, např. do krajiny Šikmého kostela, nebo navštívit některou z plánovaných výstav o architektuře či polských „muralech“. Neopomeneme představit ani současnou polskou hudební scénu.

Kompletní program i případné aktuální změny jsou dostupné na webových stránkách nebo na facebooku.

Celá akce probíhá pod záštitou generální konzulky Polské republiky v Ostravě a primátora města Ostravy.

(mabys, zdroj: centrum Pant)

Příbuzné články