Ostravská galerie představuje experimentální tisky Marka Sibinského

Galerie výtvarného umění v Ostravě představuje experimentální tisky ostravského umělce a pedagoga Marka Sibinského.

Výstavy nazvaná Basis of Gray je z cyklu Ostrava sobě, ve kterém galerie o loňského představuje umělce s úzkou vazbou na region. Potrvá do 2. ledna příštího roku. ČTK to řekla mluvčí kulturní instituce Jana Malášek Šrubařová.

"Letos měli být představeni čtyři takoví umělci. Kromě Sibinského i Václav Rodek, Eliška Čabalová a Michal Kalhous. Situace kolem pandemie však nakonec umožnila zrealizovat pouze tři výstavy. Prezentace Michala Kalhouse byla přeložena až na příští rok," uvedla Malášek Šrubařová. Loni galerie představila díla Hany Puchové, Daniela Balabána, Františeka Kowolowského, Zbyňka Janáčka či Petra Lysáčka.

Dnes zahájená výstava představuje devatenáct velkoformátových grafických prací Sibinského. Základem jeho tvorby jsou technické obrazy, autorské fotografie a kresby, které převádí do škály monochronních barev a poté je zpracovává do rastrů různých tvarů a velikostí.

"Vytištěné práce pak dotváří buď manuálním tiskem přes ručně vyrobené šablony, nebo opětovným digitálním tiskem. Autor s grafickými postupy experimentuje, zkouší tisky na nejrůznější materiály od papíru, přes látku, až po strečovou fólii, z čehož vznikají unikátní umělecká díla," doplnila.

(sd, zdroj: ČTK)