Láska a erotika ve středověku

Další zajímavou přednášku historika Marka Zágory, jež připravuje na úterý 14. prosince 2021 Galerie výtvarného umění v Ostravě, si můžete pustit online, anebo se jí zúčastnit osobně přímo v Domě umění. Tématem jsou podoby lásky a erotiky ve středověku. Začíná se v 16.30 hodin.

Pořadatelé na svých stránkách píší, že nejen láska, ale i erotika a sex patří přirozeně k lidskému životu, a že ve středověku byly tématy, o nichž se živě psalo i diskutovalo.

„Ze začátku tak činili především muži – mniši a církevní hodnostáři, kteří však ve skutečnosti ani pořádně nevěděli, o čem mluví a píší. Ženy až na zcela malé výjimky mlčely. Situace se však začala od konce 12. století pomalu měnit, a i proto se nám do současnosti dochovalo velké množství různorodých pramenů (především písemných a vizuálních), na jejichž základě si můžeme blíže představit vztah středověkého člověka k lásce a erotice. Přesto musíme ke všem pramenům přistupovat obezřetně, protože se často jedná o konvenční představy o lásce a sexualitě. I tak je však víc než zřejmé, že láska, erotika a také sex hrály v životě středověkého člověka velice významnou roli.“

Akce se koná za dodržení všech platných hygienických opatření, nutná je rezervace, vstup je zdarma. Přednášku je ale možné sledovat také přes internet a to buď přes Facebook nebo YouTube kanál.

(hav, foto: gvuo.cz)

Příbuzné články