Světoví muzikanti klasické hudby se chystají do Ostravy

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka zahájil vánoční předprodej. Milovníci vážné hudby si už nyní mohou pořídit vstupenky na tři vybrané festivalové koncerty, které se odehrají v červnu 2022. Těšit se mohou na vystoupení černohorského kytaristy Miloše Karadagliće a dva velké symfonické koncerty: Čajkovského symfonického orchestru a Záhřebské filharmonie s cembalistou Jeanem Rondeau. Festivalový program bude v celé své šíři zveřejněn v lednu 2022.

„Koncerty letošního vánočního předprodeje jsme koncipovali jako pestrou ochutnávku příštího ročníku Janáčkova festivalu. Celý program zveřejníme v lednu, ale již nyní mohu říct, že se milovníci kvalitní kultury mohou těšit na dvě desítky koncertů nejen klasické hudby. Opět se vydáváme do šesti měst Moravskoslezského kraje a opět přivezeme českou i světovou uměleckou špičku, letos okořeněnou o interpretační umění mladých muzikantů, kteří již nyní dobývají světová pódia. Věříme, že vstupenky na koncerty z našeho předprodeje udělají radost pod nejedním vánočním stromečkem,“ říká Jaromír Javůrek, ředitel MHFLJ.

Níže uvádíme anotace k jednotlivým programovým bodům:

Kytarový recitál Miloše Karadagliće (14. 6. 2022)
Přední londýnský kytarista původem z Černé Hory představí kytaru ve známých i nových podobách, kterými si získává posluchače na celém světě. Miloš – jak je v uměleckých kruzích znám – předvede ostravskému publiku, že kytara je nástroj, který si říká o své místo také v klasické hudbě.

Slovanský večer – symfonický koncert moskevského orchestru a legendárního dirigenta (16. 6. 2022)
Velký návrat na start! Legenda mezi dirigenty Vladimir Fedosejev začínal svou kariéru před 39 lety v Ostravě. Nyní přijíždí společně s uznávaným Velkým symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského z Moskvy, aby ostravskému publiku předvedl to nejlepší ze svého mistrovství.

Paříž-Záhřeb-Ostrava – symfonický koncert se sólem cembala (21. 6. 2022)
Tento mezinárodní večer přivede na jedno podium dvě silné osobnosti světové vážné hudby – dirigenta Tomáše Netopila, prezidenta MHFLJ, a francouzského cembalistu a ve svých třiceti letech již značně proslulého Jeana Rondeau. Zazní melodie francouzských autorů, které budou v podání Záhřebské filharmonie neopakovatelným zážitkem. Večer moderuje Tereza Kostková.

Další informace či možnost koupit si vstupenky najdete na stránkách festivalu.

(hav, foto Miloše Karadagliće: milosguitar.com)

Příbuzné články