Po stopách ostravských vodníků aneb netradiční divadlo v ulicích

„Svět se mění nejen na souši, ale i pod vodou, a také vodníci hledají nové způsoby přežití. Prozkoumejte, jak se u nás zabydleli, během nevšední nedělní procházky Ostravou.“ Také tak lákají organizátoři divadelního festivalu Dream Factory na neobvyklou vodnickou performanci v podání brněnského souboru říkajícího si bazmek entertainment. Akce Vodnik Open se bude konat v neděli 29. května 2022 od 11 do14 hodin zejména podél Ostravice, od Sýkorova mostu po loděnici.

Divadelníci zvědavé návštěvníky instruují na stránkách festivalu také těmito slovy: „Přijďte na most Miloše Sýkory, potkáte tam prvního vodnika ostravic. Vcházejte na most od centra a vodnika Hgvf neobejděte. Je na vaší cestě jediný, který má zájem o lidské záležitosti a mluví lidskou řečí. Pořád si však uchovává typickou vodnickou črtu - nic neudělá zdarma. Hvgf, stejně jako pro všichni další jeho druhu, bude za všechno vyžadovat protislužbu, dávejte si proto pozor, jakou dohodu s vodnikem uzavřete. Na druhou stranu, naklonit si vodnický druh hned na začátku vaší cesty nemůže být vůbec na škodu.“

Pořadatelé také píší, že u vodníků můžete pobýt libovolně dlouhou dobu, můžete navštívit všechny, nebo jen některé.

bazmek entertainment je produkční a umělecké uskupení pro performativní umění. Má za cíl vytvářet podmínky pro tvorbu kolektivů či jednotlivců a propojovat umělce se záměrem výzkumu interdisciplinárních přístupů k divadelnímu tvaru a předvádění jeho výsledků. Jeho členové se věnují divadlu, jeho hraničním formám a dalším uměleckým vyjádřením.

Další informace o právě probíhajícím festivalu i o netradičním Vodnik Open najdete na www.dfov.cz/.


(hav, foto: dfov.cz)

Příbuzné články