V Ostravě se připravuje na konec září filmový festival

Čtrnáctý ročník filmového festivalu Ostrava Kamera Oko (OKO) s podtitulem Pod dlažbou je pláž! se chystá na přelom září a října 2022. Už nyní si můžete pořídit akreditaci na celý festival, víkendovou akreditaci nebo zlevněnou akreditaci pro studenty. Festivalový program nabídne kromě tradičních soutěžních sekcí i site-specific audiovizuální program a kurátorské výběry.

Festival se bude letos konat od středy 28. září až do neděle 2. října 2022. Soutěžní sekce Oficiální výběr představí rizikovou práci a díla klasiků, kteří cíleně vyhledávají nepohodlí a opouští své komfortní zóny.

Promítat se bude v galerii PLATO Ostrava, Minikinu, v kinu Etáž a nově otevřených Městských jatkách. Průběžně dojde také na odtajňování dalších promítacích míst, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Vedle filmového programu Ostravu čekají speciální tematické eventy, masterclasses či výstavní program.

Ostrava Kamera Oko navazuje na tradici kurátorovaných sekcí. Svou fascinaci poetickým filmovým černobílým obrazem na OKO představí česká kameramanka Yvon Teysslerová. „Filmový obraz dokáže být velmi blízko hmotnému životu lidí a reprodukovat to, co cítíme. Zároveň se od něj dokáže světelnými roky vzdálit a vytvořit svět zcela nový. To vše je schopen bez jediného lidského slova,” avizuje Teysslerová.

S třiadvacetiletým ruským solitérem Vadimem Kostrovem seznámí Tomáš Slunský z kolektivu Gin&Platonic. „Kvůli tlaku a cenzuře ze strany vyučujících se rozhodl zanechat studia na institutu kinematografie, aby pak v letech 2020–21 téměř svépomoci dokončil šest celovečerních snímků a otřásl světem nezávislého filmu,” uvádí Slunský. Loni Kostrov na MFDF Jihlava obdržel zvláštní uznání za zachycení rizika života a natáčení filmů v současném Rusku. V Ostravě osobně uvede svůj letošní autobiografický film Осень (Podzim, 2022). Ten je součástí trilogie, která bude jako celek promítnuta na OKO ve světové premiéře. Dojde zároveň na jeho masterclass.

Novinář a hudební dramaturg Pavel Klusák pro OKO připravil tříhodinovou audiovizuální událost, během níž vystoupí experimentální hudebníci a zvukoví umělci Ivan Palacký, Petr Vrba, Martin Nábělek a také sám Klusák. Jeho Snídaně: Jez zvuků představí československé vzdělávací filmy o jídle a stravě a zároveň se stane oslavou hostiny. Návštěvníky čeká v průběhu promítání komunitní snídaně.

Všechny informace jsou k dispozici na ostravakameraoko.com, aktuality najdete také na facebook.com/ostravakameraoko.

(hav s využitím tiskové zprávy)