FLERET - letní koncert na Loděnici v Děhylově

Fleret již jednoznačně patří mezi legendy na naší hudební scéně. Svým osobitým, originálním a neopakovatelným projevem baví fanoušky po celé zemi a také daleko za hranicemi. U nás na Loděnici v Děhylově si zahráli naposled asi před 15 ti lety a to ještě s Jarmilou Šulákovou. Proto je u nás zase velmi rádi uvítáme a to v pátek 2. září od 19 hodin. 

Skupina Během 39 let natočila víc než osmnáct alb a může se pochlubit téměř 180 písničkami, kdy nejedna z nich zlidověla. Fleretu předcházely kapely Šperhák a Šperk. Proto musím v jeho bohaté historii až do roku 1982, abychom poznali důležité začátky, a měli tak ucelený přehled o životě "valašského pokladu". U zrodu toho všeho tehdy stáli Zdeněk Hrachový, přezdívaný Hrach, a Petr Chrastina. Oba měli čerstvě po vojně.

Aktuální složení kapely:

ZDENĚK „HRACH“ HRACHOVÝ - kapelník Fleretu, autor hudby k většině písní, kytara, dvanáctistrunná kytara, mandolína, fujara, zpěv, zakládající člen Fleretu
STANISLAV „STÁŇA“ BARTOŠÍK - housle, kazoo, foukací harmonika, měchy dud, člen Fleretu od roku 1991, hraje na housle neznámého mistra
VÍTEK „ORF“ ROKYTA - elektrická kytara, harmonika, zpěv, člen kapely od května 2004,. kytara: Fender Stratocaster Custom Shop 1960
RADEK POSTAVA - baskytary : GALLAN, MTD aparatura : AMPEG B100R
ROSŤA „ROCKY“ KOPLÍK - bubeník ze Zlína

 Co jste možná nevěděli o historii Fleretu?

1980-1984

V roce 1982 se kytarové duo Hrachový - Chrastina rozšiřuje o zpěvačku Simonu Královou, která se může pochlubit hudebním vzděláním, což znamená, že pány naučila určité harmonii, vedení hlasových linek, tvorbu vokálů a tak podobně. V prosinci oficiálně vzniká trio Šperhák.

V lednu roku 1984 do kapely přichází zpěvačka Jana Dubnická. Na jaře se přidává ke kapele druhý textař Jan Mrlík a přináší další povedené texty. V květnu přichází velký zlom v historii skupiny, protože ze Šperku se definitivně stává FLERET. 

1987 - 1991

V létě roku 1987 se Fleret a Vlasta Redl vydávají potřetí na Portu do Plzně, aby představili píseň Večer křupavých srdíček. Za perfektní výkon si kapela odnáší Interpretační Portu a pomalu se dostává do povědomí hudebních fanoušků po celé republice. 

V roce 1989 se na trhu objevuje EP Sbohem galánečko. Fleret koncertuje také ve Francii a před Vánocemi se vydává do Vídně, kde hraje s úspěchem koledy české i moravské.

V dubnu 1991 Fleret natáčí první desku Tož vitajte, ogaři!. Ta krásně mapuje "fleretí" tvorbu od roku 1982 až do začátku devadesátých let ve složení Hrachový - Husár - Jurásek - Chrastina. 

1992 - 1996

Jednoho dne roku 1994 se Zdeněk Hrachový dává do řeči s legendou lidové písně Jarmilou Šulákovou. Během listopadu se kapela zavírá do studia, aby nahrála třetí řadovou desku, na dlouhé roky nejúspěšnější a u fanoušků nejoblíbenější.

Začátkem července roku 1995 vychází třetí deska Fleretu s názvem Zafúkané. Premiéru s kapelou zažívá i Jarmila Šuláková, díky čemuž dochází k ještě mnohem intenzivnějšímu spojení rockové muziky s folklorem a také získává další posluchače. K titulní písničce Zafúkané vzniká videoklip. Během října Fleret nahrává první společnou desku s valašskou královnou. Rok 1995 byl pro Fleret zlomový také z toho důvodu, že se stal zcela profesionální kapelou.

1997 - 2001

V lednu 1997 se kapela ve složení Hrachový - Bartošík - Hlavnička - Heča - Mokráš opět zavírá do studia, během dubna probíhají poslední dodělávky a páté řadové album Fleretu s názvem Z hůry dané je rázem na světě. V tomto roce kapela také dělá předskokany světoznámým Jethro Tull ve Zlíně v rámci World Tour ´97. 

Časté dotazy fanoušků týkající se koled donutí v roce 2000 k vydání ryze vánoční desky, další deska Fleretu a Jarmily Šulákové s názvem Tož ščasné a veselé, čítající celkem 20 vánočním koled je na světě.

Je rozhodnuto - výběrová deska Fleretu bude natočena živě a tak hned z jara roku 2001 vychází deska s názvem To najlepší - Kurnikšopatožtojo! Na podzim vychází knížka Tož štrngnime si spolem!, jejímž autorem je Ilja Kučera ml., která mapuje dosavadní osmnáctiletou historii kapely.

2002 - 2006

V roce 2003 Fleret slaví dvacet let a do kapely přichází nový manažer Vladimír Chromeček, bývalý basák a manažer skupiny Kamelot. Během léta vznikají ve Vizovicích hned dva videoklipy - k písním Vý aj pý a Pláňka. Během podzimu se rodí zpěvník s názvem Písně skupiny Fleret od A do Ž - 2. díl.

V roce 2005 se naposled koná festival Valašský frgál, který dlouhá léta pořádal sám kapelník Zdeněk Hrachový.

2007 - 2011

Když to shrneme, Fleret má na svém kontě již několik desek, knihu nebo dva zpěvníky. Od roku 2007 má ale také své vůbec první DVD, které se natáčelo v pražském Lucerna Music baru. DVD nese název Fleret - Live koncert. V Zádveřicích u Vizovic se koná první ročník Rockové noci pod hvězdami, kterou opět pořádá Hrach.

Začátek roku 2008 se nese v duchu oslav pětadvacátého výročí kapely. Na podzim vychází časopis s názvem Čtvrtstoletník č. 1, který napsal Ilja Kučera ml.

Od února roku 2009 je kapela zavřená ve studiu, jelikož nastal čas roztočit novou desku, v tomto roce se také valašská královna Jarmila Šuláková dožívá úctyhodných 80. let a na její počest se vydává dvoj CD obsahující reedici alba Fleret a Jarmila Šuláková a živák s Jarmilkou a vychází pod názvem Až zavřu dvéři. 

Hned začátkem roku 2010 se pánům z Fleretu dostává velkého a významného ocenění, který mu uděluje zastupitelstvo města Vizovice - Cenu města Vizovice za propagaci města. 

2012 - 2013

Významný rok v historii Fleretu je rok 2013, jelikož kapela slaví neuvěřitelných 30 let. 8. dubna vyšla výběrová best of deska Umělci na šňůře obsahující největší hity kapely, které byly nahrány živě během koncertu v ostravském Studiu 1 Českého rozhlasu.

S knihou mapující celých 30 let kapely přichází mladý a nadějný spisovatel Jakub Malovaný, kniha nese název Umělci na šňůře. Na speciálních koncertech se samozřejmě křtí nová deska a objevují se navíc staré dobré tváře, jako Kačes, Číňan, Dědek nebo Chrasťa.

2014 - 2015

V březnu 2014 přichází zajímavá zpráva, a sice že Fleret navazuje spolupráci s hvězdami kysúckého neba – zpěvačkou Helenou Zahradníkovou a Romanem Bienikem, hráčem na píšťaly, dudy a fujaru. Toto řekněme unikátní spojení ve výsledku přineslo jen pár koncertů, na kterých jsme mohli vidět netradičně vizovickou kapelu, jak v několika písničkách doprovází dvojici folklórních muzikantů. Nicméně brzy Fleret pochopil, že Valašsko je Valašsko, a koncertní program vrátil do starých a osvědčených kolejí.

Velmi zásadní koncert proběhl 3. května ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Jednalo se o charitativní akci Českého rozhlasu Dvojky a Valašského muzea v přírodě na podporu opravy vyhořelého objektu Libušín na Pustevnách.

V létě spatřil světlo světa zbrusu nový zpěvník 75 největších hitů kapely, na nějž čekali fanoušci více jak deset let. V srpnu Fleret samozřejmě nevynechal tradiční vizovické Trnkobraní a během koncertu pasoval zpěvák František Segrado Hracha na rytíře Řádu modré trnky. 

2016 - 2017

Od začátku roku 2016 připravuje Fleret nový videoklip. Vybral si píseň Mrtvém přes cestu a dává se dohromady s Městským divadlem Zlín a jeho tehdejší uměleckou šéfkou a režisérkou Hanou Mikoláškovou, která se postarala o námět, scénář i obsazení. Bravurní záběry má na svědomí kameraman Mejla Basel, kterého Hrach poznal během natáčení filmu Děda.

Videoklip vznikl 16. srpna v Zádveřicích a Jasenné. V hlavních rolích se blýskli herci František Segrado, Vojtěch Johaník, Jan Holcman a herečka Markéta Kalužíková. Zdatně však této čtveřici sekundovali přátelé Fleretu a obyvatelé obce Zádveřice, kteří si mezi sebe rozdělili epizodní roličky.

Celé léto má Fleret tradičně pracovní. Rocková noc pod hvězdami slavila desáté výročí a gratulovat jí přijela mimo jiné i legendární Laura a její tygři. V říjnu přichází další šok, tentokrát však v pozitivním slova smyslu. Fleret bude pokračovat v tradici a opět bude koncertovat se Šulákovou - ke spolupráci oslovil dceru valašské královny Zuzanu Pavlůskovou. 

2018...

S rokem 2018 vstupuje Fleret do své pětatřicáté sezóny. Další rok oslav je tady. 8. ledna si kapela naděluje třináctou řadovou desku s názvem Všecko bude. Fleret odehraje velký narozeninový koncert ve vyprodaném velkém sále pražské Lucerny. Gratulovat přišli například Jaromír Nohavica, František Segrado, Vlasta Redl nebo Jindra Kejak. 

Pokud i vy umíte ocenit tuto oblíbenou kapelu neváhejte a pořiďte si včas vstupenky na našem webu v předprodeji za 340 Kč.

Sledujte nás na webufacebooku a instagramu a přijďte nás brzy navštívit. Těšíme se na vás. (mabys, zdroj: fleretmusic.cz)