Divadelní Špinarka z Ostravy bude v televizi

Oceňovanou divadelní inscenaci Špinarka, kterou před časem připravilo ostravské Divadlo Petra Bezruče, budete mít možnost vidět i v televizi. Přímý přenos kultovní inscenace oceněné Cenami divadelní kritiky bude k vidění na ČT Art ve čtvrtek 1. září od 20 hodin. Těšit se můžete na divadelní zpracování životních osudů populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn.

Působivý příběh malé ženy s velkým hlasem skvěle ztvárnila Markéta Matulová, která za svůj herecký a pěvecký výkon získala Cenu divadelní kritiky. Scény ze Špinarčina života, které stála v cestě k úspěchu řada překážek a která si prošla mnohými vlastními, rodinnými či vztahovými dramaty, potýkala se s tlaky režimu před i po roce 1989 a nakonec i se závislostí na alkoholu, propojují nezapomenutelné hity, jež na jevišti hraje živě doprovodná kapela a zpívá představitelka hlavní role.

Michaela Svobodová napsala ve své recenzi pro art.ceskatelevize.cz: „Špinarka není pouhopouhým životopisným dramatem o trnité cestě na vrchol a následném pádu. Dramatik a režisér nestaví pomníček populární hvězdě, nýbrž nabízí intenzivní citový příběh, v němž podává komplikovaný vztah Věry s matkou, blízký vztah s mladším bratrem, později obdobně těsný vztah se synem. Všechny tyto momenty jsou opravdově dojemné.“

Inscenace bude k vidění také na internetu. Další informace o Špinarce, kterou v Ostravě s herci připravil Tomáš Dianiška, najdete na stránkách Divadla Petra Bezruče.

(hav, foto: bezruci.cz)