Přirození se nebáli ani trapnosti, ukáže chystaná výstava

Retrospektivní výstava legendami opředené ostravské výtvarné skupiny nazvané Přirození se chystá v ostravském Domě umění. Vernisáž se uskuteční v úterý 20. září 2022 v odpoledních hodinách. Výstava pak bude k vidění až do konce roku. Přestože tato výtvarná skupina existovala jen velmi krátce, měla rozhodující vliv na formování budoucí ostravské výtvarné scény. Těšit se můžete na díla všech členů této skupiny z let 1989 až 1992 a také jejich přátel.

Příběh skupiny se začal psát v roce 1989, kdy se skupina mladých lidí rozhodla vyjádřit svůj nesouhlas s oficiálním uměním. "Ke stěžejním okamžikům patřila jednodenní výstava „Ahoj lidé!“, která se uskutečnila v podchodu k autobusovému nádraží v Ostravě. Akce nebývalého rozsahu byla jedním z podnětů pro založení skupiny. Mladá generace fungovala na bázi undergroundového společenství, které jako jediné umožňovalo naprostou svobodnou tvorbu. Nejčastěji pořádali výstavy v ateliérech, bytech, na půdách domů, ale třeba i venku na haldě Ema, nebo na kopci Landek v Petřkovicích poblíž Ostravy," sdělila kurátorka výstavy Renata Skřebská.

Výstava Přirození (1989–1992) / Ostravští divocí představí vývoj umělecké tvorby členů ostravské undergroundové skupiny Přirození, do níž patřili Daniel Balabán, Zdeněk Janošec Benda, Petr Pastrňák, Hana Puchová, Jiří Surůvka, Pavel a Helena Šmídovi. Na výstavě budou k vidění jejich rané malby, grafiky a objekty plné sexuality, grotesky i provokativního pojetí víry. Součástí výstavního projektu jsou také unikátní amatérské filmové nahrávky, které dosud nebyly publikovány. Mladé umělce spojoval manifest skupiny z roku 1989 s nekompromisními hesly, jako například přiznáváme se k trapnosti, nebo čistému vše čisté, které vyjadřovaly radikální postoj mladé generace vůči tehdejší společnosti.

Po rozpadu skupiny členové vystavovali společně už jen dvakrát, a to na ostravských výstavách Přirození po deseti letech (1999) v Antikvariátu Černý pavouk, kde ovšem nebyla zastoupena Helena Šmídová, a Přirození po dvaceti letech (2010) v Minikino Kavárně. Třetí kolektivní výstava Přirození (1989–1992) / Ostravští divocí se k tématu vrací po třiceti letech od rozpadu skupiny. Historii skupiny, rozsáhlé rozhovory kurátorky se členy, manifest i dosud nepublikované archivní materiály, včetně fotografií, představí téměř třísetstránková stejnojmenná publikace Renaty Skřebské, kterou bude možn zakoupit na pokladně Domu umění, nebo v e-shopu pořádající Galerie výtvarného umění v Ostravě .

Výstavu doprovodí komentované prohlídky s kurátorkou 18. 10., 15. 11. a 8. 12. v 17 hodin. Nutná je rezervace předem na www.gvuo.cz. V rámci výstavy se uskuteční ve čtvrtek 10. 11. také komponovaný večer, složený z dialogů členů skupiny a dobových filmových i hudebních projekcí.

(hav s využitím tiskové zprávy, obraz Daniela Balabána: gvuo.cz)

Příbuzné články