Pestrý program nejen pro ostravské knihomoly

Také letos se bude konat oblíbený Festival ostravských knihoven. Do 6. ročníku se zapojí dokonce deset ostravských knihoven, které si pro své návštěvníky připravily knihovní questing, tedy „hledačku“. Začíná se už od pondělí 3. října 2022. Připraven je také doprovodný program, účastníci se mohou těšit na možnost vyhrát zajímavou cenu. Vstupy budou volné.

Pořadatelé na svých stránkách festivalostravskychknihoven.cz uvádí: „Tentokrát se vydáme po stopách jubilantů. Rok 2022 totiž přinesl řadu zajímavých výročí a jubileí.Zadání questingu bude zveřejněno na těchto stránkách 3. října a pátrat bude možno až do 9. října. Úspěšní luštitelé mohou opět vyhrát některou ze zajímavých cen.“

Knihovny si připravily také zajímavý doprovodný program, který bude probíhat v hlavní festivalový den, tedy v úterý 4. října. Celý program bude ukončen v pondělí 10. října 2022 autorským čtením v knihovně Plato Bauhaus.

Do akce se zapojí tyto knihovny: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, univerzitní knihovna Ostravské univerzity, knihovna Ekonomické fakulty VŠB-TUO, knihovna Archivu města Ostravy, knihovna Galerie výtvarného umění v Ostravě, Knihovna města Ostravy, knihovna Ostravského muzea, knihovna NPÚ, ÚOP v Ostravě, knihovna PLATO Bauhaus a knihovna Janáčkovy konzervatoře v Ostravě.

Například Archiv města Ostravy nabídne návštěvníkům výstavu pamětních publikací, výročních zpráv, novin a časopisů, které zachycují nejen sokolské hnutí všeobecně, ale také činnost Moravskoslezské župy sokolské a místních sokolských jednot. V knihařské dílně archivu budou odborníkem předvedeny různé druhy materiálů, vazeb, specifických nástrojů. Pro návštěvníky jsou připraveny též ukázky restauratérské práce, která je zapotřebí při záchraně historických materiálů. Doprovodný program je zde připraven 4. října 2022 od 9 do 16 hodin.

Galerie výtvarného umění v Ostravě promítne během Festivalu ostravských knihoven dokument, který přiblíží osudy novojičínské / kroměřížské tiskárny Kryl & Scotti / Karel Kryl a její mimořádný podíl na vývoji krásné knihy v českých zemích. Dokument je založen na rozhovorech s příslušníkem rodiny Krylů, s tiskařem Janem Juránkem, uměleckou knihařkou Eliškou Čabalovou a milovníky krásných knih Petrem Ladmanem a Rudolfem Richterem ze Spolku českých bibliofilů.

A na pondělí 10. října 2022 si ostravské PLATO připravilo od 16 hodin autorské čtení. V několika blocích budou návštěvníci svědky literárního fóra, kdy budou moci poznat zevrubněji texty a myšlení dvou současných regionálních literátek a jednoho literáta. Vystoupí Monika Kubicová, Petr Stach a Tereza Samko. Samotné čtení bude rámováno stoletým výročím od narození básníka Jana Skácela, protože téma letošního Týdne ostravských knihoven je Jubileum. Zazní Skácelovy básně i příspěvky k výročí publikované v brněnském literárním měsíčníku Host.

Všechny informace najdete na www.festivalostravskychknihoven.cz.

(hav, foto: festivalostravskychknihoven.cz)

Příbuzné články