Experimentální klubová elektronika z Londýna v Ostravě

Letošní poslední koncert organizovaný kolektivem Gin&Platonic a galerií PLATO představí v ostravském PLATO Bauhaus dva projekty současné londýnské experimentální klubové elektroniky. V sobotu 15. října 2022 se od 19 hodin představí švédská producentka usazená v Londýně říkající si Aircode a Londýňan Hmurd. Tuto dvojici pak doplní tuzemský umělec vystupující pod přezdívkou Strachkvas.

Pořadatelé připojují na stránkách plato-ostrava.cz medailonky jednotlivých vystupujících.

Aircode
Švédská producentka usazená v Londýně patřící mezi nejzajímavější nová jména na elektronické scéně. Pravidelně se objevuje v pořadech na legendárním rádiu NTS, za sebou má ale například také vystoupení v Tate Modern’s Turbine Hall. Její obtížně uchopitelné tracky jsou prodchnuty hmatatelným pocitem narušení a zmatku. Na letošním debutovém albu ‚Grounded‘ se pak nenápadné melodie piana a hlasu potkávají v mlhavých ozvěnách dubu, trip hopu a industrialu.

Hmurd
Londýnský talent, jehož produkce zahrnuje vytříbené klubové tracky i neprostupné kompozice protkané algoritmy. Inspiraci často čerpá z počítačových her a jejich prostředí. Hmurdovy tracky pravidelně zařazují do svých rádiových vysílání uznávaní producenti a producentky jako Rian Treanor, Loraine James nebo Beatrice Dillon. Po loňském minialbu ‚Flower Knight‘ (vydaném u Gin&Platonic) letos nepřímo cílí na klub s EP ‚Ache It Till You Make It‘, které je zároveň vágním dokumentem o chronické nemoci.

Strachkvas
Ostravsko-brněnský hudební a vizuální solitér Strachkvas se vyhrál během nekonečných DJ setů, které mnohdy končily až s východem slunce. Od vydání svého debutového EP ale vystupuje i živě a nadále piluje svůj originální zvuk. V tom se mísí ostré klubové rytmy, post-IDM i ozvěny herních soundtracků. Momentálně pracuje jako herní vývojář.

Gin&Platonic je čtyřčlenný ostravsko-pražský hudební kolektiv, pokrývající od roku 2016 současnou experimentální scénu. Z blogových začátků se vyvinul v jeden z nejprogresivnějších labelů v ČR a vydává hudbu z celého světa – od Japonska přes Ukrajinu až po americký severozápad.

Odkazy na ukázky z tvorby jednotlivých umělců najdete také na Facebooku.

(hav, foto: facebook.com/aircode1)

Příbuzné články