Těžní věže na fotkách německé fotografky

Výstavu snímků německé autorky Judith Fait můžete navštěvovat v prostorách ostravského Důl Michal, národní kulturní památky, kterou najdete v Michálkovicích. Expozice je k vidění v prostoru vedle cechovny až do 15. prosince 2022.

Těšit se můžete na přibližně 50 autorčiných fotografií formátu A3 a A4 převážně s tématy těžních věží, vodojemů nebo květinových motivů. Fotografka pravidelně pořádá výstavy, je častou účastnicí konferencí a workshopů, začíná také s vytvářením vlastních fotografických projektů v oboru historické těžby, výroby oceli a uměleckého odlévání kovů.

Judith Fait se narodila v roce 1956 v bavorském městě Murnau am Staffelsee. Vyrostla v prostředí ovlivněném blízkou uměleckou kolonií a těžbou uhlí. V roce 1986 získala fotografické zkušenosti s holografií a vědeckou fotografií. O rok později absolvovala inženýrství v Mnichově v oboru technická optika. Od roku 2003 vystavuje fotografie především v Mnichově, v časopiseckých publikacích a spolupracuje s vydavateli cestopisů a novin. Od roku 2008 tvoří industriální fotografie a spolupracuje se stránkami o průmyslovém dědictví, prodává svá díla soukromými sběratelům, firmám nebo technickým univerzitám v Mnichově a Berlíně. Publikuje ve vědeckých periodikách a věnuje se psaní knih. Od roku 2019 rekonstruuje historické fotografie metodami kyanotypie a kallitype.

Důl Michal je název nefunkčního černouhelného dolu, který se nachází v Michálkovicích. Od roku 1946 nesl tento důl název Petr Cingr a po ukončení těžby a vzniku Průmyslového muzea v areálu dolu se přešlo zpět k původnímu názvu Michal. Důl je národní kulturní památka a je přístupný veřejnosti. Současný vzhled areálu dolu pochází z let 1912–1915, kdy byl důl zásadně přestavěn podle projektu architekta Františka Fialy.

Další informace najdete například na Wikipedii či na stránkách Dolu Michal.

(hav)

Příbuzné články