Jubilejní Polské dny v Ostravě – 10. ročník

Centrum Pant ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravili už desátý ročník Polských dnů v Ostravě. Již dnes proběhne slavnostní zahájení. Až do 15. listopadu pak návštěvníci budou moci zavítat na přednášky, výstavy, koncerty, literární večery, seznámit se s tradicemi a historií Polska a také ochutnat polskou gastronomii.

Slavnostní zahájení Polských dní v Ostravě proběhne v pondělí 17. října v 16 hodin ve Studovně Jacquese Rupnika, která se nachází v 1. patře budovy Univerzitní knihovny (Bráfova 3). Součástí programu budou dvě přednášky věnované polskému romantismu doplněné Chopinovým recitálem v podání studentů 4. ročníku Oddělení zpěvu a herectví Krzysztof Penderecki Akademie hudby v Krakově.

Zahájení festivalu proběhne za účasti generální konzulky Polské republiky Izabelly Wołłejko-Chwastowicz, ředitele Polského institutu v Praze Macieje Ruczaje, primátora města Ostravy Tomáše Macury a Petra Pánka z Centra Pant.

V 19 hodin pak v Centru PANT proběhne debata s názvem Rus není jen Rusko. Významní historikové David Svoboda a Jan Michal Květina budou diskutovat o tom, jak spolu souvisí ukrajinská národní identita a dědictví polsko-litevské Rzeczpospolité. Moderace se ujme Maciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze.

Také letos jsou do Polských dní zařazeny části programu mezinárodní literární přehlídky Protimluv fest. Ve čtvrtek 20. 10. to bude v Divadle „12“ debata s Danutou Chlupovou a křest básnické sbírky Krzysztofa Siwczyka, v sobotu 22. 10. se v Domě umění představí polská básnířka, slamerka a editorka Patrycja Sikora

Říjnovou část obohatí také komentované vycházky. V neděli 23. 10. vyjížďka krajem Po stopách těšínských knížat, v sobotu 22. 10. a ve středu 26. 10. vycházka Ostravou, která přiblíží místa a příběhy spojené se životem polské menšiny na Ostravsku. V sobotu 29. 10. se vycházka s názvem Polsko jako útočiště uprchlíků                            z Československa, která se bude věnovat místům ilegálních přechodů a převádění po vyhlášení protektorátu s následující debatou v Centru PANT.

Již tradičně Polské dny přivádí do Ostravy zajímavé polské hudební projekty. Do programu klubové scény je letos zařazeno celkem sedm vystoupení – v klubu Dock, Hudebním bazaru klubu Brno, ale také ve Studiu G, Staré Aréně či kavárně & bistru  V Zahradní. Představí se polští muzikanti, kteří rozhodně stojí za pozornost.

Letošní ročník přináší celkem 34 akcí, do kterých je zapojen 16 institucí, bude trvat bezmála měsíc, je tedy nejdelším v celé historii. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho dalších přednášek, debat, výstav, koncertů, filmových projekcí, komentovaných vycházek po Ostravě či výjezdů do okolí. Kompletní program i případné aktuální změny jsou dostupné na webových stránkách: www.polske-dny.cz, nebo na Facebooku: https://www.facebook.com/polskednyOstrava.

Polské dny v Ostravě pořádá Centrum PANT a Polský institut v Praze. Konají se za finanční podpory Statutárního města Ostrava a Ministerstva zahraničních věcí ČR (Česko-polské fórum). Také letos záštitu převzali generální konzulka Polské republiky v Ostravě.

Partnery jsou:
Europe Direct Ostrava, Filosofická fakulta Ostravské univerzity (Polonistika), Kongres Poláků v ČR, POHO 2030, Protimluv, Studio G, Jeden svět Ostrava, club DOCK, Hudební bazar, Minikino, kavárna & bistro V Zahradní, Mléčný bar NAPROTI, Stará Aréna.

O akci Polské dny v Ostravě:
Polské dny mají v Ostravě tradici již od roku 2008, kdy se konal první ročník, jehož organizátory bylo Matiční gymnázium Ostrava. Akce se profilovala jako filmový, hudební a literární festival s cílem přiblížit ostravské veřejnosti polskou kulturu a zvýšit povědomí o vzájemných česko-polských vazbách ve městě Ostrava. Gymnázium Matiční zorganizovalo 4 ročníky Polských dnů; více naleznete na webu www.polske-dny.cz. V roce 2016 štafetu organizace Polských dnů převzala Ostravská univerzita, katedra polonistiky Filozofické fakulty. V roce 2017 vznikl nový organizační tým, Centrum PANT a Polský institut, kterým se podařilo do akce zapojit víc než 20 organizací. Program probíhal v širším centrum města Ostravy. Obnovené Polské dny v Ostravě jsou celou řadou událostí, které prezentují Polsko, jeho kulturu, tradice či historii v regionu, jenž je s Polskem úzce propojený již celá staletí. (mabys, zdroj: centrum Pant)

Příbuzné články