Program Polské dny v Ostravě 2022

Centrum Pant ve spolupráci s Polským institutem v Praze připravili už desátý ročník Polských dnů v Ostravě. Již dnes proběhne slavnostní zahájení. Až do 15. listopadu pak návštěvníci budou moci zavítat na přednášky, výstavy, koncerty, literární večery, seznámit se s tradicemi a historií Polska a také ochutnat polskou gastronomii.

Středa 19. 10. / 10.00 / Gymnázium Matiční Ostrava

Polský den v české škole - zadáno

Dvě výukové hodiny nabídnou českým studentům okénko do historie i současnosti Polska, přiblíží polskou kulturu, reálie, zajímavosti a cestování. Součástí programu je také prezentace výstavy a ochutnávka tradičních polských pokrmů. Akci organizuje Generální konzulát Polské republiky v Ostravě ve spolupráci s Polským institutem v Praze a katedrou slavistiky OU. Za ostravskou polonistiku vystoupí Urszula Kolberová. 

Čtvrtek 20. 10. / 10.00 / Waldorfská škola Ostrava

Polský den v české škole - zadáno

Dvě výukové hodiny nabídnou českým studentům okénko do historie i současnosti Polska, přiblíží polskou kulturu, reálie, zajímavosti a cestování. Součástí programu je také prezentace výstavy a ochutnávka tradičních polských pokrmů. Akci organizuje Generální konzulát Polské republiky v Ostravě ve spolupráci s Polským institutem v Praze a katedrou slavistiky OU. Za ostravskou polonistiku vystoupí Urszula Kolberová.

Čtvrtek 20. 10. / 19.00 / Divadlo „12“ - vstup zdarma

Danuta Chlupová - Životická tragédie v románové podobě. Setkání s prozaičkou moderuje historik Petr Fusek.

Danuta Chlupová (1968) je novinářka a spisovatelka. Pochází z Těšínska a své zemi zůstala věrná dodnes. Vystudovala ekonomiku průmyslu na Vysoké škole báňské v Ostravě, ale posledních šestnáct let se živí žurnalistikou. Pracuje v polských novinách Głos (dříve Głos Ludu), které vycházejí v Českém Těšíně a jsou určeny zejména pro polskou národnostní menšinu v tomto regionu. Chlupová jako studentka publikovala v polském tisku povídky a ojediněle i básně. K literární tvorbě se vrátila až ve zralém věku. V polské Gdyni jí vyšly tři romány: Blizna (2017), Trzecia terapia (2019) a Organista z martwej wsi (2020). Bliznu sama přeložila do češtiny. Román byl vydán nakladatelstvím Vyšehrad v Praze v roce 2021 s českým názvem Jizva. Kniha je románovým zpracováním tématu nacistického zločinu v Životicích známého jako Životická tragédie.

Krzysztof Siwczyk (PL) - Na protnutí artérií.

Uvedení básnického výboru polského básníka střední generace, kterému letos vychází v překladu do češtiny pod hlavičkou nakladatelství Protimluv reprezentativní výbor jeho tvorby pod názvem Na protnutí artérií. Jako host vystoupí Petr Hruška (CZ), autor doslovu. Moderuje a tlumočí překladatel Siwczykových textů Jan Faber.

Krzysztof Siwczyk pracuje v Mikołowském Institutu Rafała Wojaczka, který patří mezi důležitá střediska současné polské poezie. Uvádí a organizuje literární večery a byl mj. programovým ředitelem přehlídky Festival Miłosza, jedné z nejvýznamnějších literárních událostí v Polsku. Je rovněž uznávaným esejistou a literárním kritikem a ztvárnil také hlavní role ve dvou celovečerních filmech: Wojaczek (rež. Lech Majewski, 1999) a Wydalony (rež. Adam Sikora, 2010). Bydlí v polských Gliwicích. Českému čtenáři je znám již ze dvou antologií polské poezie, v loňském roce byl navíc nominován na Cenu Václava Buriana v Olomouci, odkud si nakonec odnesl Cenu diváků.

Akce probíhá v rámci festivalu ProtimluvFest.

Pátek 21. 10. / 20.00 / Hudební bazar

Pytki doś + Pokuta - dobrovolnévstupné

„Těšínský rock se silným poselstvím.“

Hudební program festivalu Polské dny v Ostravě 2022 zahájí v klubu Hudební bazar koncert rockové kapely Pytki doś, tvořené muzikanty z Wisły a Cieszyna. V rámci koncertu zazní písně z nejnovějšího alba REAKTYWACJA, které bylo vydáno po 10leté koncertní pauze Pytki doś a přesně po 20 letech od založení této kapely. Hostem koncertu bude také frontman neméně legendární těšínské rockové kapely Pokuta.

Nenechte si ujít tuto přehlídku těšínského rocku! 

Pátek 21. 10. / 15.00 / budova FF OU, ul. Reální 5, chodba katedry slavistiky

Budoucnost v bublinách - vstup zdarma

Vernisáž: oficiální zahájení Polských dnů na katedře slavistiky FF OU.

Kam nás vede stále hlubší poznávání světa a vesmíru? Máme se budoucnosti bát, nebo se na ni těšit? V roce 2021 uplynulo sto let od narození světoznámého polského spisovatele a futurologa Stanisława Lema a šedesát let od vydání jeho kultovního, již několikrát zfilmovaného románu Solaris. Polský institut v Praze při této příležitosti vyhlásil otevřenou komiksovou soutěž pro české výtvarníky, inspirovanou Lemovými slavnými povídkami a romány. Na výstavě se můžete seznámit s výběrem nejlepších prací. Dozvíte se také více o Lemově životě, díle a filmových adaptacích jeho děl.

Výstava bude k vidění už od 28.9.

Sobota 22. 10. / 18.00 / Dům umění v Ostravě

Patrycja Sikora (PL) a Suzana Tratnik (SLO) - vstup zdarma

Být jiný II. Beseda a čtení s polskou a slovinskou autorkou. Z polštiny tlumočí Jiří Muryc, ze slovinštiny Alena Šamonilová.

Patrycja Sikora (1989) je básnířka, slamerka a editorka. Publikovala v polských časopisech Kontent, Dwutygodnik, Czas Kultury, Helikopter, Mały Format, Odra aj., její překlady do češtiny vyšly v Psím vínu a Protimluvu. Za svoji debutovou básnickou sbírku Instrukcja dla ludzi nie stąd (Návod pro lidi, kteří nejsou odsud) byla v roce 2020 nominována na cenu Paszporty Polityki. Je několikanásobnou vítězkou básnických slamů. Působí jako editorka literárního čtvrtletníku Strona Czynna, podílela se také na básnických antologiích Jak długo będziemy musieli (antologie queer poezie) a Biji Rojava! (antologie na podporu Rojavy). Žije a pracuje v Poznani.

Akce probíhá v rámci festivalu ProtimluvFest. 

Sobota 22. 10 / 17.00 / brána Slezskoostravského hradu

Polské stopy v ostravské historii - vstup zdarma

Komentovaná vycházka přiblíží místa a příběhy spojené se životem polské menšiny na Ostravsku v období bouřlivého rozmachu ostravského průmyslu, ale také v dobách nejstarší historie města. Provází Tomáš Majliš. 

Neděle 23. 10. / 10.00 / brána Slezskoostravského hradu

Po stopách těšínských knížat - vstupné 190 Kč

Komentovaná vyjížďka krajem, který byl dlouhá staletí součástí těšínského knížectví. Během cesty do Polského Těšína se ve Slezské Ostravě, Orlové a Karviné seznámíte s příběhy spojenými s historií školství, kultury, náboženství, průmyslu či správy tohoto specifického území. V samotném Těšíně se uskuteční prohlídka města a jeho Zámeckého vrchu, který byl sídlem těšínských knížat. Provází Tomáš Majliš.  

Středa 26. 10. / 17.00 / brána Slezskoostravského hradu

Polské stopy v ostravské historii - vstup zdarma

Komentovaná vycházka přiblíží místa a příběhy spojené se životem polské menšiny na Ostravsku v období bouřlivého rozmachu ostravského průmyslu, ale také v dobách nejstarší historie města. Provází Tomáš Majliš. 

Čtvrtek 27. 10. / 20.00 / klub Dock

Box anima + host: Moonshye - dobrovolné vstupné

Box Anima je akustické trio z polského Krakova, které svou hudbou přenáší silnou dávku emocí. Největší radost jim dělá experimentování s možnostmi svých nástrojů. Od charismatického hlasu a rebelského violoncella (Natalia Orkisz), přes frenetickou kytaru (Tomek Idziak) až po těžký, divoký cajon (Wiktor Machowski). V únoru 2020 kapela vydala své debutové EP Niepokój

Hostem koncertu bude česká písničkářka Moonshye, která se poprvé představila v roce 2017 v polské Lodži a jejíž tvorba je taktéž ovlivněna polskou hudební scénou. 

Sobota 29. 10. / 16.00 / Centrum PANT

Polsko jako útočiště uprchlíků z Československa - vstup zdarma

Po mnichovské dohodě se Ostrava stala místem kudy prchaly tisíce lidí. Nejdříve do vnitrozemí, po vyhlášení protektorátu se situace obrátila a Beckovské Polsko se stalo únikovou cestou za svobodou. Ostrava, Těšínské Slezsko, tzv. Zaolzie se stalo místem ilegálních přechodů a převádění. Po komentované prohlídce bude následovat beseda s tvůrcem IWalk Martinem Šmokem v Centru PANT.

Pondělí 31. 10. / 19.00 / Centrum PANT

Polský gotický horor - vstup zdarma

Exkurz po stopách žánru aneb Tradice a kořeny filmové a literární fantastiky u našich sousedů.

Atmosférické ukázky z děl předních polských tvůrců. Polský horor má svou předválečnou tradici, na kterou posléze navázaly klíčové osobnosti kinematografie 20. století. K nejznámějším jménům patří oceňovaný režisér a polský emigrant Roman Polański. Světovou proslulost si získali jeho krajané Andrzej Zulawski, Walerian Borowczyk nebo Jerzy Skolimowski, což je mimo jiné spolužák Václava Havla. Fenoménem domácí scény se stal Marek Piestrak, autor nejúspěšnějšího polského historického hororu Vlčice (1982), na své si ale přijdou příznivci temné televizní tvorby, ve které polská scéna dominovala už v 60. letech 20. století.

Přednášející: Martin Jiroušek, host Pierre Van Cutsem

Úterý 1. 11. / 19.00 / Centrum PANT

Stefan Grabiński, polský E. A. Poe anebo H. P. Lovecraft - vstup zdarma

Sto let od vydání kultovní knihy Démon pohybu
Přednáška se zaměří na dílo jedinečného polského tvůrce hrůzy a fantastiky a poukáže na jeho vliv v předválečném Česku. Grabinski se zabýval zejména metafyzickou hrůzou a ve své proslulé publikaci Démon pohybu se ponořil zcela do světa démonického fenoménu moderní technologie a železnice. V pořadu zazní dosud málo známé fragmenty českých překladů z doby První republiky, které patří ve světovém kontextu k absolutnímu fenoménu. Prózu doplní ukázky dosud nepublikovaného dramatu, jehož překlad byl teprve nedávno objeven. Stefan Grabiński (1887–1936) zažívá ve 21. století celosvětovou renesanci a všímají si jej rovněž zahraniční filmaři.

Přednášející: Pierre Van Cutsem

Středa 2. 11. / 19.30 / klub Dock

WE DO NOT PRETEND + groove jam - dobrovolné vstupné

„Společná jam session českých a polských muzikantů.“

WE DO NOT PRETEND je polská kapela kombinující elektronické a akustické prvky. Elektronická vrstva v kombinaci s jazzem je nejen nedílnou součástí jejich hudby, ale je také zdrojem inspirace, která posouvá tvorbu této kapely daleko za hranice jazzu.

Po koncertu bude následovat tradiční a v klubu Dock velmi oblíbená groove jam session, tentokrát za účasti jak českých, tak polských muzikantů.

Čtvrtek 3. 11. / 16.00 / Univerzitní knihovna OU, Studovna Jacquese Rupnika - vstup zdarma

Agnieszka Czajkowska: Fenomen polskiego romantyzmu. W 200. rocznicę symbolicznego początku epoki (přednáška, jazyk přednášky: polština, bude tlumočeno)

V roce 1822 vyšel svazek básní Adama Mickiewicze, který zahájil novou kapitolu polské literatury a vstoupil do celoevropského literárního hnutí. Polský romantismus měl největší vliv na smysl pro národní identitu Poláků. „Velké stoleté výročí Poláků“, jak se říká o 19. století, je také obviňováno z duchovní lenosti, setrvávání v příhodných stereotypech, xenofobie a nedostatku pragmatismu, stejně jako z přehnané pozornosti symbolů a prázdných gest, až ritualizaci formy národního života. Přednáška má odpovědět na otázku, jaké rysy romantické literatury jsou zodpovědné za její nepopiratelnou velikost, jaký je fenomén jejího trvání navzdory plynutí času, jaké hodnoty mohou být užitečné v moderním životě, jak polský romantismus ovlivnil literaturu sousedních národů, o čem je dnešní diskuse s ideály doby.

Čtvrtek 3. 11. / 19.00 / kavárna & bistro V Zahradní - vstup zdarma

Miroslav Karas - Debata (nejen) o polské kuchyni
V kavárně a bistru V Zahradní si budeme povídat s Miroslavem Karasem, ředitelem České televize o jeho zkušenostech z období, kdy pracoval jako zpravodajec ČT v Polsku. Dozvíme se o změnách výchovy a tradic v dnešních polských rodinách, řeč se stočí i ke kouzlu polské gastronomie, polskému humoru, hudbě…
Během večera bude probíhat ochutnávka polských specialit.

Pátek 4. 11. / 20.00 / klub Brno

Piksele - vstupné dobrovolné

Hudební experiment kombinující poezii s elektronikou a trubkou v otevřených kompozicích a improvizacích. Kapelu založil v roce 2020 polský básník Wojciech Brzoska, producent Arbuz Arbuziński a trumpetista Marcin Markiewicz.

V rámci koncertu v ostravském klubu Dock zazní písně z posledního alba kapely Piksele s názvem Martwe, které je založeno na elektronických zvucích, lyrické trubce a velmi znepokojivých básních o touze po minulosti, potřebě blízkosti a strachu z nevyhnutelného zlomu mezi světem živých a mrtvých. Piksele se ve své tvorbě snaží o ojedinělý a pro sebe charakteristický způsob harmonie zvuků a slov.

Neděle 6. 11. / 14.00–16.30 / náměstí stará Orlová

BENE den v Orlové - vstup zdarma / koncert za dobrovolný příspěvek

Exkurze po staré Orlové, prezentace významu Benediktínů v Orlové a napojení na Polský Tyniec. Na závěr všeho bude krátký koncert českých a polských písniček v kostele.

Výchozím bodem bude náměstí ve staré Orlové.

Pondělí 7. 11. / 16.00 / Univerzitní knihovna OU, Studovna Jacquese Rupnika - vstup zdarma

Jana Raclavská a Urszula Kolberová: O dziewiętnastowiecznych kazaniach cieszyńskich (O těšínských kázáních 19. století / jazyk přednášky: polština, bude tlumočeno)

Uloženy v Tschamerově knihovně v Těšíně, nejvýznamnější protestantské knihovně v Polsku, čekaly staré polské církevní rukopisy dlouho na své zveřejnění. V současnosti se staly základem pro hlubší lingvistické a kulturní analýzy starého luterského jazyka v Těšínském Slezsku. Přednáška s prezentací publikace má za cíl seznámit posluchače se stavem těšínské polštiny v 19. století spolu s historickými a společenskými podmínkami jejího vzniku.

Pondělí 7. 11. / 19.00 / Stará Aréna

Beata Bocek - dobrovolné vstupné

Sólový koncert nezaměnitelné česko-polské písničkářky a hudebnice z Těšína. Písně o vzpomínkách, dětství, cestách i snech. Beata tvoří skladby pomocí loopstationu, kdy vrství svůj hlas přes sebe a vznikají tak harmonie hlasů v tanečně rytmickém aranžmá. Těšit se taky můžete na písničky z poslední desky O Tobje nebo Ja tutaj mieszkam.

Úterý 8. 11. / 19.00 / Centrum PANT

Absyntový večer s reportérem Wojciechem Jagielským - vstup zdarma

Diskuse s jedním z nejuznávanějších současných polských zahraničních reportérů Wojciechem Jagielským, který se jako novinář zúčastnil ozbrojených konfliktů v Gruzii, Čečensku, Afghánistánu nebo Tádžikistánu a dlouhodobě sleduje vývoj v postsovětském prostoru. V nakladatelství Absynt mu po afghánských reportážích Modlitba za déšť (2018) vychází nový překlad: Kamenné věže věnované Čečensku. Večer moderuje překladatelka knihy, publicistka Petruška Šustrová. Uvádí neformální povídání s Filipem Ostrowským z Absyntu o tom, proč dnes vydávat reportážní knihy a jaké pro své nakladatelství vybírají.

Úterý 8. 11. / 19.00 / kavárna & bistro V Zahradní

Irek Głyk duet ft. Piotr Matusik - vstup zdarma

IREK GŁYK je známý a uznávaný hudebník. Kromě hraní na vibrafon a bicí je také známý jako zkušený skladatel a aranžér. V rámci festivalu Polské dny v Ostravě se Irek Głyk v duetu s talentovaným klavíristou Piotrem Matusikem představí opět po roce, tentokrát v prostorách ostravské kavárny V Zahradní. Koncert je organizován institucí Kongres Poláků v České republice.

Středa 9. 11. / 19:30 / Minikino

Sonáta - vstupné 120 Kč

Rodina čtrnáctiletého Grzegorze se již smířila s tím, že chlapec trpí poruchou autistického spektra. Diagnóza mu byla několikrát potvrzena, a tak se není čemu divit, že rodiče zpochybňují podezření synovy nové asistentky, že chlapec trpí ztrátou sluchu, nikoliv autismem. O to větší je jejich překvapení, když lékař tuto teorii potvrdí. Po úspěšné operaci získává Grzegorz implantát a postupně se otevírá světu, ze kterého byl tak dlouho vyloučen. Konečně také může slovy vyjádřit svůj největší sen; hrát na klavír a koncertovat před plným sálem… Leitmotivem fascinujícího příběhu podle skutečné události je naděje. Naděje, kterou neztratil Grzegorz a kterou postupně znovu našla i jeho rodina.

Čtvrtek 10. 11. / 10.00–17.00 / Polský konzulát

Den otevřených dveří na konzulátu - vstup zdarma

Prezentace dějin polské diplomacie v Ostravě u příležitosti „Dne zahraniční služby”, úřadem provede generální konzulka Polské republiky. Od 12 h přednáška Martyny Radłowske-Obrusníkové Historie Česko-polského klubu v Moravské Ostravě. Během dne proběhne také ochutnávka polské kuchyně.  

Čtvrtek 10. 11. / 18.00 / Studio G

Karolina Cicha - dobrovolné vstupné

Sólový koncert multiinstrumentalistky Karoliny Ciché bude cestou napříč hudebními tradicemi různých národů obývajících prostor dávné polsko-litevské unie, např. Židů, Tatarů, Karaimů, Bělorusů a Ukrajinců.

Čtvrtek 10. 11. / 19.30 / Centrum PANT

V centru pozornosti Jana Kunzeho: Dorota Barová - vstupné 150 Kč

Dorota Barová je česká violoncellistka a zpěvačka, původem z Třince. Je známá především z dua Tara Fuki, hraje také v kapelách Vertigo quintet, Baterky či v duech DoMa Ensemble s Marcelem Bártou a Kuzmich Orchestra s Josefem Ostřanským. Jako host se objevila v mnoha dalších hudebních projektech, například s Anetou Langerovou. Složila hudbu k představení Dům Hluchého, za což byla oceněna cenou Thálie. V roce 2006 složila a nahrála také hudbu k filmu Marta režisérky Marty Novákové.

Čtvrtek 10. 11. / 19.30 / Minikino

Strachy v nás - vstupné 120 Kč

Být věřícím gayem může samo o sobě znamenat dilema, obzvlášť když vyrůstáte na polském venkově. A co teprve, když se od vás odvrátí křesťanská komunita. Drama režisérsky debutujícího kameramana Łukasze Gutta a etablovaného filmaře Łukasze Rondudy bylo inspirováno skutečným příběhem umělce Daniela Rycharského.

Pátek 11. 11. / 16.00 / Univerzitní knihovna OU, Studovna Jacquese Rupnika

Michal Przywara: Známý a neznámý Kornel Filipowicz - vstup zdarma

Kornel Filipowicz je všeobecně známý jako životní partner Wisławy Szymborské – nositelky Nobelovy ceny za literaturu, avšak v posledních letech je na polské literární scéně znovuobjeven jako pozoruhodný autor povídek, mistr krátké formy.

Úterý 15. 11. / 19.00 / Centrum PANT

Rok 1989: podzim národů - vstup zdarma

V jednom „roce zázraků“ padl komunismus v celé střední Evropě. Co spustilo dominový efekt? Byl přechod od komunismu k demokracii v Polsku, Československu, Maďarsku, Rumunsku a dalších zemích regionu výsledkem revoluce nebo evoluce? Polský historik a politolog Paweł Ukielski je autor první komparativní monografie věnované událostem roku 1989 v celé střední Evropě. Kniha vyšla letos i česky v naladatelství Academia. Moderuje …..

 

VÝSTAVY

Budoucnost v bublinách  - vstup zdarma

Od středy 28. 9. / Ostravská univerzita, budova FF OU, ul. Reální 5

Kam nás vede stále hlubší poznávání světa a vesmíru? Máme se budoucnosti bát, nebo se na ni těšit? V roce 2021 uplynulo sto let od narození světoznámého polského spisovatele a futurologa Stanisława Lema a šedesát let od vydání jeho kultovního, již několikrát zfilmovaného románu Solaris. Polský institut v Praze při této příležitosti vyhlásil otevřenou komiksovou soutěž pro české výtvarníky, inspirovanou Lemovými slavnými povídkami a romány a my budeme po jeden měsíc vystavovat výběr nejlepších prací. Dozvíte se také více o Lemově životě, díle a filmových adaptacích jeho děl.

Republika mnoha národů. Historická šance středovýchodní Evropy

27.09.–23.10. / náměstí Edvarda Beneše

23.10.–15.11. / Ostrava-Poruba, Hlavní třída, pod kruhovým objezdem

Výstava vypráví příběh Republiky a je zároveň pozvánkou do míst spjatých s jejími dějinami.

Věděli jste, že od konce 14. až do konce 18. století existovala na dnešním území Polska, Litvy, Ukrajiny i Běloruska unikátní republika, jež byla kdysi největším evropským státem a namísto ozbrojené expanze vznikla díky mírovému spojení Polského království a Litevského velkoknížectví? Republika postupně slábla pod tlakem sousedních absolutistických monarchií v čele s moskevským velkoknížectvím, resp. ruským carstvím. Její dědictví v podobě étosu občanské svobody, demokratické participace a různorodosti však přetrvalo. Odkaz Republiky se stal trvalou součástí identity národů středovýchodní Evropy, které se po více než dvě století bránily ruskému imperiálnímu útlaku, a které nehodlají na dotyčné hodnoty rezignovat ani dnes.

 Výstavu, jejíž koncepci navrhl historik Jan Květina, připravil Polský institut v Praze ve spolupráci s Velvyslanectvím Litvy a Velvyslanectvím Polska v ČR a s Kanceláří Svjatlany Cichanouské, lídryně svobodného Běloruska.

 

K Baltu! Poznejte polské Pomoří

27.09.–23.10. / Poruba, Hlavní třída, pod kruhovým objezdem

23.10.–15.11. / náměstí Edvarda Beneše

Písečné pláže, křižácké hrady a moderní muzea – to všechno na jednom místě najdete u polského Baltu. Inspirujte se pro dovolenou kombinující aktivní a poznávací turistiku. Putovní výstava představuje zajímavosti Pomoří: Trojměstí, které tvoří hanzovní Gdaňsk, modernistická Gdyně a přímořské letovisko Sopoty, písečné duny, jezerní oblasti nebo cenné přírodní lokality. Nechybí tipy na cyklistické a vodácké výlety i setkání s kašubskou kulturou a jazykem v místních skanzenech. Na břehu Baltského moře můžete navštívit místo, kde začala druhá světová válka nebo kde se zrodila Solidarita. Místní moderní interaktivní muzea tyto příběhy barvitě přiblíží těm, kteří se s nimi setkávají poprvé, i zapáleným nadšencům a historikům. 

Grafická a obsahová příprava výstavy: Marta Borowiecka a Polský institutu v Praze ve spolupráci s Pomořskou turistickou organizací

 

Polské speciality

Mléčný bar Naproti bude po celou dobu festivalu nabízet polské speciality.

V Zahradní kavárna & bistro bude 2. 11. vařit polské speciality s polským kuchařem.

Program i aktuality můžete také sledovat na facebooku nebo webu. (mabys, zdroj: centrum Pant)

Příbuzné články