Suškovy sochařské objekty můžete obdivovat v bývalém výklopníku uhlí

Světoznámý sochař a výtvarník Čestmír Suška vystavuje v Ostravě. Výstava nazvaná Věci venku je k vidění v revitalizovaném objektu národní kulturní památky výklopníku uhlí v areálu Dolní oblasti Vítkovice. Přístupná veřejnosti bude do konce prosince 2022, vždy od čtvrtka do neděle od 10 do 18 hodin.

Výstava Věci venku zahrnuje na šest desítek exponátů, které provází tvorbou Čestmíra Sušky od 80. let 20. století do současnosti, včetně několika děl z posledních let. Většina z nich je vzhledem k názvu expozice paradoxně umístěna uvnitř objektu výklopníku, další ve venkovních prostorách poblíž objektu.

„Výstavu Čestmíra Sušky můžeme vnímat jako významnou kulturní událost s nadregionálním přesahem. Lidé díky ní také poprvé nahlédnou do výklopníku uhlí, což je unikátní objekt a národní kulturní památka v areálu Dolní oblasti Vítkovice, který se díky práci mnoha nadšenců a také evropské dotaci podařilo zachránit před dalším chátráním. Výstavu i zpřístupnění výklopny uhlí symbolicky provází číslo 70. Právě tolik let je autorovi výstavy a stejně stará je také budova výklopníku,“ uvedl Daniel Konczyna, ředitel neziskové organizace SOBIC, která výstavu připravila a je budoucím provozovatelem revitalizovaných památek výklopníku a mlýnice uhlí, které procházejí rekonstrukcí.

Zájemci si mohou rovněž domluvit komentovanou prohlídku výklopníku uhlí.

Další informace najdete na stránkách vystavovatele futureum.cz, o Suškovi samotném pak například zde.

(hav, foto: futureum.cz)

Příbuzné články