Musica Folklorica & košt festivalového vína Mikrosvín v zemědělském muzeu v Dolní oblasti Vítkovic

Folklor a víno, dvojice na páteční večer v rámci Hudebních výletů SHF jako vymalovaná! Již zítra, v pátek 21. října 2022 od 18 hodin se v Ostravě – Muzeu potravin a zemědělských strojů (DOV), se uskuteční koncert „Karpatské chodníčky“ kapely Musica Folklorica společně s ženským sborem Oskoruša. Během koncertu proběhne košt festivalového vína z Vinařství Mikrosvín Mikulov, které není běžně dostupné.

Musica Folklorica vznikla v roce 2001 z původně příležitostného tria Petr Pavlinec, Miroslav Kolacia a Martin Slovák, hrajícího převážné skladby určené pro  cimbál s doprovodem. Složení muziky i název se v průběhu let obměňoval, až roce 2006 se definitivně ustálilo označení Musica Folklorica. Základní sestava tvořící pilíř celé muziky zůstala neměnná. Hlavním motivem spolupráce muzikantů, kteří aktivně působí především ve svých domovských muzikách, je především snaha podívat se na hudební materiál z poněkud jiného úhlu. Muzika se od začátku zaměřila především na  interpretaci instrumentálních aranží určených pro sólové nástroje s doprovodem orchestru. V současné době aktivně spolupracuje s řadou vynikajících zpěváku a sborů. Domovským místem kapely je horňácká obec Velká nad Veličkou, kdy repertoár muziky tvoří především vlastní úpravy hudebních témat z moravsko-slovenského pomezí a okrajově i skladby z oblasti Rumunska a Maďarska a autorská tvorba. V rámci koncertu s kapelou zazpívají Martin Prachař, Sára Slováková a ženský sbor Oskoruša.

KOŠT VÍNA

Mikrosvín Mikulov – vinařství mající historii, pevné hodnoty, svůj příběh, svoji nezaměnitelnou cestu. Je to Pálava i Dunajovické kopce, jsme Železná, Goldhamer, Ořechová hora nebo Purmice. Mikrosvín je odkazem jejich předků a několikátou generací srdcařů a úspěšných moravských vinařů. A co není? Nejsou pyšní, protože to se ve vinařině nevyplácí. Jsou jen hrdí. Hrdí a pokorní. Hrdí na náš původ, na jedinečné terroir, na surovinu, se kterou mají rok co rok možnost pracovat, na vína ukrytá za jejich etiketou, která je neustále baví a překvapují a konec konců i na tým a osobnosti, které tu byly a jsou.

Hudební výlety Svatováclavského hudebního festivalu (SHF) tímto koncertem rozhodně nekončí.

Nejbližším koncertem bude prvotřídní francouzský program APOLLON A MÚZY (neděle 6. listopadu 2022, 16:00, Kopřivnice, Husova 1326/13, Muzeum nákladních automobilů Tatra). Vystoupí jedna z nejuznávanějších francouzských sopranistek specializující se na starší slohová období Chantal Santon Jeffery, a to společně s českou špičkou (Collegium Marianum & Cappella Mariana), sourozenci Vojtěchem a Janou Semerádovými (vysoký tenor „haut-contre“ a flauto traverso) v doprovodu flétny, violy da gamba a cembala.

CENA VSTUPENKY: 200 Kč / 150 Kč (student, senior 65+, ZTP) / 50 Kč (ZTP/P) / děti do 15 let vstup zdarma

Vstupenky online a detailní informace naleznete na www.shf.cz .

(sd, Zdroj. TZ Svatováclavský hudební festival)

Příbuzné články