Šest dnů s duchovní hudbou v Opavě a Hlučíně

Milovníci duchovní a varhanní hudby se mohou těšit na spoustu zajímavých koncertů, které se budou konat v Opavě a Hlučíně v posledních říjnových dnech v rámci XXI. ročníku Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena. Vystupovat budou ti nejlepší mladí varhaníci z celého světa. Soutěž se bude konat od pondělka 24. do soboty 29. října 2022.

Mladí varhaníci zahrají na čtyřech místech a na čtyřech různých typech varhan. První kolo tříkolové vyřazovací soutěže v interpretaci se uskuteční v koncertním sále Knihovny Petra Bezruče v Opavě, ve druhém kole mladí hudebníci rozezní varhany hlučínského kostela sv. Jana Křtitele a ve třetím kole tóny královského nástroje zaplní prostory kostela sv. Vojtěcha v Opavě. Interpretační soutěž doplní také tradiční soutěž v improvizaci, která je věnovaná památce varhaníka, improvizátora a jednoho ze zakladatelů soutěže Aleše Rybky a odehraje se v opavské konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie.

Vrcholem celé soutěže pak bude v sobotu 29. října od 18 hodin koncert vítězů v kostele sv. Vojtěcha v Opavě, kde hudebníci převezmou ceny a vystoupí s programem stanoveným porotou.

Podrobnější informace a program soutěže najdete na www.ebencompetition.cz.

(hav s využitím informací z hlucin.cz, foto: ebencompetition.cz)

Příbuzné články