Program jubilejního ročníku Polských dní v Ostravě pokračuje i v listopadu!

Letošní ročník přináší celkem 34 akcí, do kterých je zapojen 16 institucí, bude trvat bezmála měsíc, je tedy nejdelším v celé historii. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho přednášek, debat, výstav, koncertů, filmových projekcí, komentovaných vycházek po Ostravě či výjezdů do okolí. Polské dny potrvají až do 15. listopadu.

Listopadový program zahájí přednáška Pierra Van Cutsema – Stefan Grabinski, polský E. A. Poe anebo H. P. Lovecraft, 1. 11. od 19 hodin v Centru PANT. Přednáška se zaměří na dílo jedinečného polského tvůrce a poukáže na jeho vliv v předválečném Česku. Přednášky budou probíhat i v následujících dnech. Ve čtvrtek 3. 11. od 16 hodin bude Agnieszka Czajkowska přednášet o Fenoménu polského romantismu v Univerzitní knihovně, studovně J. Rupnika. Během dne otevřených dveří konzulátu, který bude 10. 11. od 10 hodin, se uskuteční hned dvě přednášky – od 12 hodin Historie Česko-polského klubu v Moravské Ostravě od Martyny Radlowske-Obrusníkové, od 15 hodin Černá mše polského satanisty Stanislava Przybyszewského od Martina Jirouška. Poslední přednáškou letošního ročníku Polských dní bude Michal Przywara: Známý a neznámý Kornel Filipowic, 11. 11. od 26 hodin ve Studovně J. rupnika.

Nemálo bude také koncertů, které se odehrají v několika ostravských prostorech. WE DO NOT PRETEND budou hrát už 2. 11. od 19.30 hodin v klubu Dock. O dva dny později, tedy 4. 11. od 20 hodin zahrají Piksele v klubu Brno, jejich hudební experiment kombinující poezii s elektronikou a trubkou si nemůžete nechat ujít! V pondělí 7. 11. zahraje od 19 hodin ve Staré aréně Beata Bocek, česko-polská písničkářka a hudebnice z Těšína. Den na to, v úterý 8. 11. od 19 hodin vystoupí v kavárně a bistru V Zahradní Irik Glyk duet ft. Piotr Matusik – vibrafon, bicí a klavír. Posledním koncertem bude vystoupení Karoliny Ciche ve čtvrtek 10. 11. od 18 hodin ve Studiu G.

Proběhnou také další debaty, těšit se můžete na povídání s Miroslavem Karasem o jeho zkušenostech z období, kdy pracoval jako zpravodajec ČT v Polsku – 3. 11. od 19 hodin v kavárně a bistru V Zahradní. Bavit se budeme také v Centru PANT, a to s Wojciechem Jagielským, uznávaným současným polským zahraničním reportérem, v úterý 8. 11. od 19 hodin. V rámci Polských dní se uskuteční také oblíbená talk show Jana Kunzeho, V centru pozornosti, 10. 11. od 19.30. Tentokrát si do křesla přizval Dorotu Barovou, violoncellistku a zpěvačku, původem z Třince.

V listopadu budou také dvě promítání filmu v Minikině – ve středu 9. 11. v 19 hodin můžete vidět Sonátu a ve čtvrtek 10. 11. od 19 hodin Strachy v nás.

Realizována bude taktéž exkurze – 6. 11. od 14 hodin BENE den v Orlové.

Kompletní program i případné aktuální změny jsou dostupné na webových stránkách: www.polske-dny.cz, nebo na Facebooku: https://www.facebook.com/polskednyOstrava.

Polské dny v Ostravě pořádá Centrum PANT a Polský institut v Praze. Konají se za finanční podpory Statutárního města Ostrava a Česko-polského fóra Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Také letos záštitu převzali generální konzulka Polské republiky v Ostravě.

Partnery jsou:
Europe Direct Ostrava, Filosofická fakulta Ostravské univerzity (Polonistika), Kongres Poláků v ČR, POHO 2030, Protimluv, Studio G, Jeden svět Ostrava, club DOCK, Hudební bazar, Minikino, kavárna & bistro V Zahradní, Mléčný bar NAPROTI, Stará Aréna

O akci Polské dny v Ostravě

Polské dny mají v Ostravě tradici již od roku 2008, kdy se konal první ročník, jehož organizátory bylo Matiční gymnázium Ostrava. Akce se profilovala jako filmový, hudební a literární festival s cílem přiblížit ostravské veřejnosti polskou kulturu a zvýšit povědomí o vzájemných česko-polských vazbách ve městě Ostrava. Gymnázium Matiční zorganizovalo 4 ročníky Polských dnů; více naleznete na webu polskedny-ov.webnode.cz. V roce 2016 štafetu organizace Polských dnů převzala Ostravská univerzita, katedra polonistiky Filozofické fakulty. V roce 2017 vznikl nový organizační tým, Centrum PANT a Polský institut, kterým se podařilo do akce zapojit víc než 20 organizací. Program probíhal v širším centrum města Ostravy. Obnovené Polské dny v Ostravě jsou celou řadou událostí, které prezentují Polsko, jeho kulturu, tradice či historii v regionu, jenž je s Polskem úzce propojený již celá staletí. (mabys, zdroj: Centrum Pant)

Příbuzné články