Musica Pura zve milovníky lidové hudby a tance do Bohumína a Ostravy

Mezinárodní hudební festival Musica Pura vstupuje do osmého ročníku a svým příznivcům nabídne ve dnech 23. -24. listopadu 2022 nejen festivalové koncerty v Bohumíně a Ostravě, kde se představí na 11 folklorních kolektivů se sólisty a hosty, ale také workshop slovenských lidových tanců pro veřejnost s uznávaným choreografem a tanečním pedagogem.

Cimbálové muziky Jagár, Ondřejnica, Ensemble Flair a hudecká muzika Základní umělecké školy Bohumín – to je úvodní koncert festivalu Musica Pura, který je zároveň podzimní edicí rozhlasového hudebního cyklu Zpěvem k srdci.“ K poslechu a návštěvě „Bohumínského folklorního notování“, které se koná ve středu 23. listopadu od 19.30 hodin v sále Pod Zeleným dubem, zve ředitel festivalu a zároveň autor hudebního cyklu Jan Rokyta.

O den později, ve čtvrtek 24. listopadu od 18.00 hodin, se dostane k hudebnímu slovu ostravská folklorní scéna, která patří k nejdynamičtějším v České republice. Pestré regionální zaměření zdejších souborů a kapel je přímo úměrné charakteru moravskoslezské metropole: téměř všichni zdejší milovníci lidové hudby a tance jsou totiž „odněkud“ a ze svých regionů si do Ostravy přinesli kus svého kulturního domova. „Od pomyslných lašských, valašských a slezských humen přes moravsko-slovácký jih až po temperamentní slovenský východ se ponese „Ostravské setkání u cimbálu“, které se po třech desetiletích symbolicky koná právě v Divadelním sále Domu kultury Poklad a navazuje tak na tradici z let osmdesátých,“ přibližuje Jan Rokyta.

Účinkují: Dětský soubor Holúbek, cimbálové muziky Lipka, Tolar, Friš, Fogáš, cimbálová muzika Slezského souboru Heleny Salichové a Ľudová hudba Šmykňa.

Po skončení koncertu následuje od 20.30 do 21.45 (nejen) pro tanečníky z ostravských folklorních souborů „Workshop slovenských lidových tanců“ pod vedením známého tanečního pedagoga, choreografa a uměleckého vedoucího Slovenského ľudového uměleckého kolektívu (SĽUK) doc. Mgr. art. Stanislava Marišlera, ArtD. Vstupenka na koncert je zároveň vstupenkou na workshop a následnou zábavu u muziky.

Předprodej vstupenek probíhá v Ostravském informačním servisu (pobočky Elektra, Svinov, Přívoz, Jih) a na www.dkpoklad.cz. V Bohumíně jsou lístky v prodeji na recepci Hotelu Pod Zeleným dubem, případně je můžete rezervovat na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Záštitu nad festivalem převzali místostarosta města Bohumín Igor Bruzl a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo. Akci finančně podpořil Moravskoslezský kraj, Město Bohumín a Český rozhlas Ostrava.

Více informací na www.musicapura.cz.

(sd, Zdroj: TZ 

MHF MUSICA PURA, z.s.)

Příbuzné články