Za koncerty na nábřeží. Desítky živých akcí a originální dramaturgii tu najdete hned ve třech klubech

Pestrá podzimní sezóna probíhá na nábřeží tzv. Malé Kodaně, kde to žije hned několikrát týdně. Dock, Barrák a klub Brno dohromady hostí desítky domácích i zahraničních umělců. Jazz, techno, experimentální alternativa i největší česká jména - do konce roku mohou milovníci hudby zažít známé i zcela netradiční žánry. 

Tzv. Malá Kodaň, část nábřeží u Sýkorova mostu směrem do centra, se již několik let dramaticky proměňuje.

Úpravami prošly chodníky, itinerář i zeleň, letos byla dokončena rekonstrukce fasády celé budovy Hudebního světa. Další novinky hlásí i klub Dock, jehož návštěvníci během letních víkendů pravidelně zaplňovali celou pěší zónu. „Původní, před 8 lety otevřený prostor nám už delší dobu kapacitně ani vybavením nestačil. Už rok proto pracujeme na vylepšeních: klub jsme rozšířili i do původní prodejny lyží, máme nové pódium a novou barovou část. Přidali jsme novou aparaturu, zapracovali na zvuku a ještě letos nainstalujeme také speciální světelnou stěnu,“ vyjmenovává spolumajitel klubu Dock, Jan Jůzl. 

V bezprostřední blízkosti, hned ve vedlejším vchodu, sídlí Barrák Music Club s 11ti letou historií.

Pořádají až 15 živých koncertů měsíčně a už teď mají naplánováno na příští rok více než 40 koncertů různých žánrů z celého světa . „Mnoho lidí nás dlouho mělo za baštu spíše tvrdší muziky, ale dneska u nás má stejně tak místo rock a metal, jako funky nebo retro párty. Výjimkou nejsou ani rapové koncerty a velké zastoupení v naší dramaturgii mají také zahraniční kapely. Nicméně v prosinci u nás sezóna vrcholí koncerty domácích hvězd, Prago Union a Monkey Business,“ uvádí šéf klubu, Marcel Palovčík.

V sousedící nárožní vile na ulici Kostelní 24 se také nachází kulturní prostor: alternativní centrum Provoz, jehož součástí je i bar a knihkupectví NOX nebo galerie.

Na Provoze pořádáme koncerty, filmový klub, výstavy, čtení i přednášky. Máme vlastní literární pořad a knižní nakladatelství Bílý Vigvam. Také pořádáme festivaly Inverze a Luft. Náš hudební klub pojme maximálně 80 diváků, což přináší kouzlo zcela bezprostředního a intimního zážitku - metr od  - snadno se ocitnete třeba jen metr od interpretů. Během listopadu pořádáme hned 10 kulturně-společenských akcí a měsíc zakončíme scénickým čtením Rádio Ivo s Petrem Marke,“ uvádí ředitel Provozu, Jan Dvořák.  

Nábřeží ožívá hudební produkcí i během pracovního týdne.

Třeba v klubu Dock se každou středu střídají Groove Jamy, Jazz Jamy a večery s cimbálovkou, v pátky sem lze zajít na DJ sety nebo okrajové žánry. Na programu tady bývá také různorodý jazz, progresivní taneční hudba, rap a alternativní pop i rock. Letos už v Docku hostili interprety z více než sedmi zemí a chystají originální zážitky. „Pokud chce někdo objevovat multižánrovou hudbu za hranicí mainstreamu, Dock je to správné místo. Například 25. listopadu zahrají Elektro Guzzi, kteří svou hudbu charakterizují jako analogové techno, a ve stejný večer také Noisy Pots regionálního virtuóze, skladatele a objevovatele Michala Šupáka. Duo představí své DIY kitchen electro a jako nástroje jim slouží také hrnce, kýble a další kuchyňské náčiní. Bude to neopakovatelný večer,“ zve Jůzl.  Lístky lze pořídit v předprodeji i v den koncertu na místě.

Více o programu na stránkách klubu

(sd, Text a foto: Klub Dock)

Příbuzné články