Josef Pleskot Ostrava v Gongu

V Dolních Vítkovicích jsou k vidění ostravské projekty Josefa Pleskota, architekt tam má dočasně i své náměstí. Nevšední instalaci projektů, skic, modelů a fotografií realizovaných staveb můžete navštěvovat v ostravské Galerii Gong, pod kterou je Pleskot také podepsán, až do poloviny března 2023. Výstava nese název Josef Pleskot Ostrava.

Návštěvníci se mohou těšit na škálu fotografií a modelů zobrazujících to, co se v Ostravě podle projektů Josefa Pleskota realizovalo. Od Gongu přes Bolt Tower, Trojhalí, Heligonku či Svět techniky až po menší stavby. „Mnohé návrhy a studie ale zůstávají námětem, ideou, blízkou i vzdálenější budoucností. Například Bílý stín za Domem umění, nebo vysokoškolský kampus a knihovna z vysokých pecí čtyři a šest. Pleskot totiž nemá v Ostravě nijak zvlášť na růžích ustláno,“ říká Světlík, jeden z kurátorů výstavy.

„Architektura a umění jsou na výstavě zastoupeny zhruba půl na půl. Začínáme reminiscencí na 19. století a rozvoj průmyslových Vítkovic. Proto v takzvaných Art Stories ukazujeme historické obrazy - Vítkovické železárny pohledem Otty Botthagena, Vojtěcha Doležila, Bedřicha Augustina Tkaczyka a Milana Dobeše i model, který vznikl podle tehdy nejmodernější lodi vítkovické námořní flotily přivážející do Ostravy železnou rudu. Od historie se ale posouváme dál k výtvarnému umění 20. století, protože – a to málokdo ví – Josef Pleskot mohl být výtvarníkem, ale rozhodl se pro architekturu,“ uvádí Světlík.

Vnímavější diváci v Gongu podle něj pochopí, jak obrovské je ještě další rozvojové území, o kterém se v Ostravě baví. Díky rozlehlému modelu mají návštěvníci šanci vidět celé území kolem řeky Ostravice, kudy by se „jednou mílí“ podél toku řeky mohla propojovat Moravská Ostrava s Dolními Vítkovicemi a následně dále s Hrabovou. A to nejen právě dokončenou Pleskotovou lávkou. V Dolních Vítkovicích totiž vidí architekt v budoucnu do zeleně zasazený „město park“ – prostor respektující udržitelný způsob života, komunitní soužití a moderní trendy bydlení.

Zajímavostí nově otevřené expozice je „kavárna“ s videoprojekcí a propojením do pražského Musea Kampa, kde právě probíhá výstava „Josef Pleskot: Města“. V „pracovně“ se návštěvníci pro změnu mohou seznámit s mnoha studiemi, projekty a poznámkami. Najdou tu i škálu výtvarných děl, k jejichž autorům má architekt Pleskot blízko. Namátkou jsou to: Jan Merta, Tomáš Císařovský, Vladimír Kokolia, Milan Knížák, Krištof Kintera, Karel Malich, Adriena Šimotová, Václav Boštík nebo Zdeněk Sýkora.

Ve speciální velkoformátové koláži autentických rozhovorů a článků z médií se zájemci dozvědí také mnohé o Pleskotově způsobu přemýšlení o architektuře. Objevují se tu nejen myšlenky spojené s Ostravou, ale i celkový náhled na architekturu v ČR.

Mezi multifunkční aulou Gong a sousedícím objektem bývalé energetické ústředny U6 (dnes Malého světa techniky U6) navíc během zahájení Pleskotovy ostravské výstavy vzniklo i dočasné „Náměstí Josefa Pleskota“. Současně byl Gong vybaven „číslem popisným“ 70, tedy připomínkou letošního architektova životního jubilea.

Výstava v Galerii Gong je přístupná vždy od úterý do neděle mezi 10. a 18. hodinou.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: ostravainfo.cz)

Příbuzné články