Fotky plné emocí a závodních automobilů vystavují v Domě umění

Také fotografie slavného automobilového závodu 24h Le Mans, které pořídil sportovní komentátor a fotograf Martin Straka, můžete vidět v ostravském Domě umění. Výstavu nazvanou Monsieur Le Mans můžete navštěvovat až do 20. srpna 2023.

Návštěvník se může těšit na dvacet pět velkoformátových a šedesát maloformátových černobílých fotografií Martina Straky z let 1986–2022. Vystavované záběry byly pořízeny na automobilových závodech na okruhu Circuit de La Sarthe na okraji francouzského města Le Mans, na Masarykově okruhu v Brně, na Slovakiaringu u Dunajské Stredy a na Autodromu v Mostě.

Galerie na svých stránkách k výstavě také uvádí: „ 24h Le Mans je jeden z nejproslulejších automobilových závodů světa. Je plný emocí, očekávání, nadějí, ale i zklamání. Fotografie Martina Straky jsou toho důkazem, ať už se podíváte na napjatou tvář závodní inženýrky Leeny Gade, radost Fernanda Alonsa, soustředěný pohled Juana Pabla Montoyi, rozverně diskutujícího šestinásobného vítěze Jackyho Ickx, doutnající auta nebo ruch ve chvíli, kdy mechanici mění pneumatiky. Tyto závody však nejsou vždy jen o radosti z adrenalinu. Nehoda, při které v roce 1955 zemřelo více než osmdesát diváků, včetně řidiče, je také součástí jejich staleté historie.“

Atmosféru stoletého závodu bude po celou dobu výstavy dotvářet projekce filmu Le Mans z roku 1971 se Steve Mc Queenem v hlavní roli. Fotograf Martin Straka provede výstavou ve čtvrtek 15. června v 17 hodin.

Další informace najdete na stránkách galerie.

(hav, foto: gvuo.cz)

Příbuzné články