3 polské kapely a 1 česká legenda k tomu – to je Dolański Gróm

Také legendární Pražský výběr zahraje na tradiční karvinském rockovém festivalu Dolański Gróm. Ten se bude již potřinácté konat v pátek 23. června 2023 v oblíbeném areálu Loděnice v Parku Boženy Němcové v Karviné. A těšit se můžete také na výborné polské kapely. Začíná se již v 16 hodin.

Jako první se představí štětínská kapela Curcuma, která hraje směs melodického rocku a alternativy s progresivními prvky a polskými texty. Následovat bude v Polsku velmi populární šestičlenná formace Happysad a tuzemská stálice Pražský výběr. Závěr festivalu obstará poprocková skupina KOMBII. Ta vznikla na jaře 2003 z iniciativy tří bývalých členů v Polsku slavné skupiny Kombi: Grzegorze Skawińského, Waldemara Tkaczyka a Jana Pluty.

Největší pozornost ale na sebe asi bude strhávat Pražský výběr. Ten byl založen už v roce 1976 klávesistou a zpěvákem Michaelem Kocábem. Ve druhé půli 70. let se orientovala na tehdy populární jazz rock. Počátkem 80. let přistoupila k celkové změně stylu a začala hrát rockovou „novovlnnou“ hudbu. V rozmezí let 1983 a 1986 byl Pražský výběr režimem zakázán a ke koncertování a vydávání alb se mohl vrátit až ve druhé polovině 80. Po roce 1989 vystupovala skupina spíše sporadicky, větší množství koncertů znovu pořádala až po roce 2000. Kvůli neshodám mezi dvěma hlavními postavami, Michaelem Kocábem a kytaristou Michalem Pavlíčkem, se skupina roku 2006 rozpadla. V říjnu 2006 založil Kocáb novou skupinu nazvanou Pražský výběr II, která koncertovala do roku 2009. Nyní ale hraje opět v plné síle.

Pořadatelé také slibují kromě příjemného prostředí a hudby také dobré jídlo a studené pivo. Podrobnosti o festivalu i kapelách najdete na jeho webových stránkách www.grom.cz nebo Facebooku.

(hav, foto z koncertu kapely Pražský výběr: facebook.com/prazskyvyber)